Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o săptămâna trecută că, pentru implementarea tehnologiei 5G în România, prevalentă va fi securitatea națională, care este „asigurată împreună cu SUA și NATO”.
Întrebat cum ar vedea o eventuală participare a companiei chineze Huawei la licitația 5G, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „În CSAT se va lua o decizie pe această temă, dar pot să vă spun că, pentru noi, securitatea națională – și securitatea națională asigurată împreună cu partenerul SUA și NATO – va fi un criteriu prevalent. Noi nu dorim să ajungem cu sisteme critice operate de firme care nu sunt de încredere”.
Pornind de la aceste afirmaţii, ECONOMICA.NET i-a adresat CEO-ului Huawei România George Zhang câteva întrebări pe care le redăm integral împreună cu răspunsurile primite.
1. Cum comentaţi afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis?
Huawei România susține declarația președintelui de a nu include companii care nu sunt de încredere în gestionarea sistemelor critice ale României. În ultimii 18 ani de prezența pe piața românească, Huawei România a dovedit că deține unul dintre cele mai riguroase programe de integritate și a demonstrat cele mai înalte standarde pentru protocoalele de
securitate cibernetică. Aceste garanții tehnice sunt întotdeauna încorporate în echipamentele noastre.
Suntem un furnizor puternic și de încredere pentru partenerii noștri din România și salutăm orice scepticism pe care îl pot avea experții din industrie. Pentru Huawei, securitatea cibernetică este una dintre prioritățile de top.
În toată lumea, guvernele și clienții sunt capabili să evalueze produsele și soluțiile noastre la nivel de cod sursă. Compania noastră a înființat centrul de transparență de la Bruxelles (Belgia), exclusiv pentru acest scop. Experții guvernamentali și vizitatorii profesioniști au voie să folosească chiar și propriile instrumente de testare. În același timp, Huawei are și un laborator de testare independent în Regatul Unit pentru evaluarea securității în mai multe straturi a produselor.
Testarea și dezvoltarea de noi protocoale de securitate cibernetică și siguranță, conceperea unor instrumente fiabile, verificabile și deschise pentru clienții și consumatorii noștri sunt elementele cheie ale gândirii noastre strategice proactive. Huawei poate fi mândru de mecanismul său de reglementare, care este cel mai strict din lume. Putem afirma fără să greșim că, de-a lungul istoriei operațiunii de afaceri Huawei România, nu am avut niciodată un incident major de securitate cibernetică.
Huawei România susține cu tărie un dialog transparent, deschis și corect cu toate părțile interesate din industria telecomunicațiilor și cu guvernul român. În calitate de ”căpitan” al industriei, Huawei România este mai mult decât dispusă să accepte cât mai multe teste pentru a dovedi integritatea soluțiilor.
Vom fi întotdeauna deschiși să semnăm un acord non-backdoor cu guvernul României, pentru a atenua îngrijorarea și pentru a pune capăt oricărei neîncrederi care ar putea exista. În numele transparenței și al corectitudinii, Huawei România consideră imperios ca aceleași întrebări și testări să fie aplicate tuturor furnizorilor de echipamente 5G din industrie.
2. Într-un interviu anterior pe care mi l-aţi acordat anul trecut, spuneaţi că aveţi încredere că echipamentele Huawei nu vor fi interzise de România. Vă menţineţi această poziţie?
Huawei România este complet capabil să furnizeze României inovație tehnologică 5G. Am procedat la fel când tehnologia 3G și 4G a fost pusă în aplicare, încă de acum două decenii. Reputația noastră în implementarea rețelei cu o înaltă competență și calitate este bine cunoscută. Noua etapă tehnologică va permite cumpărătorilor finali să beneficieze de tehnologia 5G. Deoarece noua eră 5G este deja aici, suntem pregătiți să continuăm sprijinul pentru acest sector de afaceri uimitor. Ne angajăm pe deplin să ajutăm în avansul digitalizării economiei românești, adăugând valoare și contribuind la un standard de viață mai bun al clienților noștri români.
Pe parcursul crizei COVID-19, importanța și contribuția industriei IT&C sunt evidente. Pentru Huawei, ne îndeplinim responsabilitatea socială corporativă prin donarea către cele mai afectate zone ale României și prin menținerea funcționării stabile a rețelei, nu doar în România, ci și în Europa.
Industria IT&C lucrează în mod excepțional pentru susținerea funcționării societății și a economiei din lumea online. Cu toate acestea, este important pentru noi să luăm în considerare și modul în care putem contribui la redresarea economică viitoare.
În cursul anului 2019, ANCOM a publicat strategia 5G pentru România. Odată cu apariția tehnologiei 5G, contribuția estimată a economiei digitale la PIB va crește cu 15%. Până în anul 2026, această contribuție va ajunge la 9 miliarde de dolari, deoarece tehnologia 5G va crea 252.000 de noi locuri de muncă de calitate pentru societate.
În cazul în care Huawei, în calitate de furnizor principal al echipamentelor și tehnologiei 5G, va urma să fie eliminată în acest proces, nu vom vorbi doar de pierderea de oportunități în creșterea economiei, ci și de impunerea unor penalități și costuri financiare severe pentru economia românească.
În concluzie, Huawei este încrezător că guvernul român nu va elimina un furnizor de telecomunicații pe baza unor prejudecăți, ci pe baza capabilității și integrității acestuia. Huawei este parte integrantă în industria TIC românească în ultimii 18 ani, investiția companiei pe această piață a generat o valoare estimată la 5,2 miliarde de euro pentru acest an și suntem dispuși să continuăm să dezvoltăm acest aspect și să aducem mai mult beneficiu economic pentru această piață.
Am crezut întotdeauna că lucrând împreună putem depăși provocările și suntem gata să fim alături de România pentru toate provocările care vor veni.