CEO iHunt: În 2020 ne extindem pe piaţa din Spania şi vom dezvolta portofoliul cu produse noi din gama smart home

iHunt Technology Import Export din Ploieşti, un producător, importator şi furnizor de telefoane mobile sub brand propriu se va extinde la începutul anului viitor pe piaţa din Spania, după ce anul acesta a debutat în Ungaria şi Bulgaria, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Cezar Preda, CEO-ul companiei.
Lidia Neagu - mar, 09 iul. 2019, 18:18
CEO iHunt: În 2020 ne extindem pe piaţa din Spania şi vom dezvolta portofoliul cu produse noi din gama smart home

„Anul acesta am intrat pe pieţele din Ungaria şi Bulgaria şi la începutul anului viitor vom ajunge şi în Spania. De asemenea, ne vom extinde şi portofoilul de produse în zona de smart home, unde dorim să avem o gamă completă”, a declarat Cezar Preda, pentru ECONOMICA.NET.

Acţiunile iHunt au intrat marţi la tranzacţionare pe Sistemul Alternativ al Bursei de Valori Bucureşti, acesta fiind primul retailer online şi producător de telefoane mobile care se listează la BVB.

Compania produce telefoanele în China, iar Preda a menţionat că ar dori să mute linia de producţie în România, însă spune că „nu cred că suntem încă acolo”.

Ponderea telefoanelor mobile marca iHunt în volumul total al vânzărilor de telefoane smartphone a crescut în ritm accelerat în fiecare an. Dacă, în 2018, aceasta a ajuns la 40%, compania se așteaptă ca raportul dintre telefoanele smartphone vândute cu marca iHunt și, respectiv, cele vândute pe brandurile producătorilor chinezi să se inverseze în favoarea brandului propriu începând chiar cu anul 2019. În prezent, telefoanele iHunt se poziționează între primele trei branduri de telefoane mobile create de companii cu capital românesc.
În 2018 compania a obţinut o cifră de afaceri de peste 26 milioane de lei, în creştere uşoară % faţă de anul anterior şi avea 22 de salariaţi. Peste 90% din cifra de afaceri a companiei revine vânzărilor de telefoane mobile, care reprezintă linia principală de afacere pentru iHunt. În 2018, vânzările de accesorii au reprezentat 1,87% din cifra de afaceri, iar gadgeturile și produsele de tip smart home și tehnologii smart portabile aduceau aproape 2% din business.

Marketplace internaţional

iHunt doreşte să creeze un marketplace internaţional care va fi complet operaţională în acest an şi va costa aproximativ 200.000 de euro. Preda estimează că noua platformă va putea aduce o creștere de până la 30% a cifrei de afaceri, respectiv de până la 20% a profitului, prin comisioanele generate.

Proiectul de marketplace internațional va fi valorificat, de către companie, și în sensul extinderii gamei de produse din zona gadget-urilor smart home, wearables, electrocasnice, scule electrice, jucării și accesorii spre brandul propriu iHunt.

„În mod firesc, aceasta va implica diversificarea canalelor de distribuție cu integrarea de lanțuri de magazine bricolaj, operatori telecom sau retaileri fizici, și multiplicarea distribuitorilor”, se arată în Memorandumul de admitere la tranzacţionare.

În prezent, compania are încheiate acorduri cu Emag, Carrefour, CEL, Evomag, Badabum, MediaGalaxy, IT Galaxy, DC_Shop.ro, MarketOnline.ro şi Domo. Prin marketplace-ul eMAG, 10% din comenzi sunt plasate pe piața din Ungaria și Bulgaria. În iulie 2018, firma a încheiat un parteneriat de colaborare cu Telekom România.

Obiectivul strategic al firmei este acela de a ajunge, în următorii doi ani, cel mai mare importator direct de telefoane mobile chinezești sub marca proprie, prezente în portofoliile marilor operatori locali (Telekom, Vodafone, Orange, RDS-RCS etc.).

„Proiectul Made in Romania a fost declanşatorul deciziei de listare”

În cadrul evenimentului de lansare pe piaţa AeRo a BVB, Preda a spus că declanşatorul deciziei de listare a fost proiectul „Made in Romania” derulat de Bursa de Valori Bucureşti prin care se doreşte promovarea companiilor locale.
„În 2018 am intrat în programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucureşti, alături de alte 200 de companii şi am fost plăcut surprinşi să fim selectaţi de juriu între primele 50 de societăţi, adică printre semifinaliste. În acel moment, ne-am dorit foarte mult să ajungem în finală, adică în primele 15 companii, 14 dintre ele fiind alese prin votul unui juriu şi doar una prin votul publicului”, a povestit CEO-ul companiei.

Cezar Preda a explicat că a reuşit să câştige votul publicului pentru că a apelat la fanii companiei de pe reţelele de socializare: „Avem 130.000 de followeri pe Instagram şi alţi 230.000 de Facebook. Am apelat la aceşti fani şi am reuşit să câştigăm votul publicului”. Apoi, iHunt a ajuns în finală.

„Atunci ne-am dat seama că iHunt este o companie matură şi se poate deschide către piaţa noastră de capital. Practic, proiectul Made in Romania a fost factul declanşator al deciziei noastre de a ne lista”.

iHunt technology Import Export Ploieşti, importator direct de telefoane mobile şi accesorii din China, şi-a început activitatea în anul 2015, cu doi angajaţi şi cu un capital social de 200 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Republicii Moldova cere firmelor să mute activitatea în timpul nopții, pentru a reduce consumul de energie în orele de vârf
Premierul Republicii Moldova cere firmelor să mute activitatea în timpul nopții, pentru a reduce consumul de energie în ...
Guvernul Republicii Moldova, țară care este deja în stare de urgență energetică, și care ar putea avea probleme și mai mari după 1 ianuarie, anunță mai multe măsuri pentru companiile din......
Racheta chineză Lijian-1 a eșuat și s-a autodistrus
Racheta chineză Lijian-1 a eșuat și s-a autodistrus
CAS Space, una dintre cele mai importante firme de rachete comerciale din China, a declarat vineri că racheta sa Lijian-1 ...
Parlamentul din Moldova a aprobat o strategie de apărare pe 10 ani
Parlamentul din Moldova a aprobat o strategie de apărare pe 10 ani
Parlamentul din Republica Moldova, controlat de aleşi pro-occidentali, a aprobat o strategie de apărare pe zece ani, care ...
2024 în cifre: Cei mai mari producători auto rămân cei tradiționali, dar chinezii vin puternic din urmă
2024 în cifre: Cei mai mari producători auto rămân cei tradiționali, dar chinezii vin puternic din urmă
În ciuda creșterii tot mai vizibile a producătorilor auto din China, clasamentul celor mai puternici constructori de mașini ...