CEO-ul eMAG, despre cum vom face cumpărături online cu AI în următorii ani: Întotdeauna căutăm să punem tehnologia în slujba clientului și a seller-ului

Comerțul online din România s-a dezvoltat accelerat în ultimii ani, iar inovațiile aduse de inteligența artificială vor schimba major retailul, de la de la modul în care clientul caută produsul pe care dorește să-l cumpere până la serviciile post vânzare, este de părere Tudor Manea, CEO eMAG.
Lidia Neagu - lun, 28 oct. 2024, 22:19
CEO-ul eMAG, despre cum vom face cumpărături online cu AI în următorii ani: Întotdeauna căutăm să punem tehnologia în slujba clientului și a seller-ului

CEO-ul eMAG a subliniat recent rolul crucial pe care inteligența artificială (AI) îl va juca în transformarea comerțului online, comparând impactul acesteia cu apariția bazelor de date în anii ’90 și creșterea economică pe care acestea au generat-o. Potrivit acestuia, AI va schimba fundamental modul în care consumatorii interacționează cu produsele și serviciile, accelerând inovațiile în fiecare etapă a procesului de cumpărare.

„Tehnologia nu este doar un instrument pentru noi, ci o cultură. Întotdeauna căutăm să punem tehnologia în slujba clientului și a seller-ului”, a declarat CEO-ul, subliniind că eMAG utilizează deja AI pentru a îmbunătăți funcțiile de căutare și recomandări pe site.

„În zona de retail cu AI, noi credem că pe fiecare segment al comerțului se vor produce schimbări majore, de la modul în care clientul caută produsul pe care dorește să-l cumpere, noi folosim AI în zona de search și de recomandări. Am reușit să creștem foarte mult numărul de produse pe care îl oferim clienților folosind AI-ul.

Adăugam în trecut 1 milion de produse pe an, acum adăugăm cam 10 milioane pe an și sper ca la anul să ajungem la 20 de milioane. Nu am fi reușit acest lucru dacă oamenii ar fi validat manual fiecare produs înainte să-l pună pe site, cum făceam înainte”, a explicat acesta.

În plus, viitorul cumpărăturilor online va fi marcat de integrarea AI în toate etapele – de la căutarea produselor la optimizarea livrărilor. Consumatorii vor putea folosi tehnologii bazate pe imagini pentru a vizualiza produsele într-un mediu virtual, cum ar fi plasarea unei canapele într-o cameră pentru a evalua dacă se potrivește. ”Același lucru se poate spune și despre încălțăminte și îmbrăcăminte”, a adăugat Manea.

De asemenea, CEO-ul se așteaptă să apară multe inovații și la checkout, precum facilitățile „Buy now, pay later”, care deja sunt susținute deja algoritmi de AI care analizează scorurile de credit ale clienților în timp real.

”La bază stau algoritmi de AI care reușesc să construiască un credit scor suficient de bun care să ofere clienților acest serviciu”, a detaliat Tudor Manea.

Acesta a mai spus că există deja unele inovații aduse de inteligența artificială la serviciile post vânzare care aduc vânzătorilor o eficiență crescută, care îi ajută să ofere prețuri competitive.

”La livrare sau post vânzare, sunt foarte multe inovații care nu se văd așa mult la client, dar se simt pentru că se referă foarte mult la costul de operare. Cu ajutorul algoritmilor poți optimiza rutele curierilor enorm de mult, poți fi foarte eficient. Toată această eficiență o poți întoarce la client sub forma unui tarif bun sau unei diferențe de subscripție foarte bună. Acum, când le pui pe toate cap la cap, ținta ar fi să îi oferi clientului o experiență mai bună folosind AI și să îi oferi un preț competitiv pentru că ești eficient în momentul în care folosești AI”.

România a intrat puternic în comerțul online în ultimii ani și a înregistrat un avans de 40% față de perioada 2012-2013, conform unui raport al GPeC E-Commerce România. În prezent, țara noastră ocupă locul al treilea între statele membre UE din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește valoarea comerțului online, după Polonia și Cehia, conform Raportul European Ecommerce 2024.

Pentru 2024, estimările din raport indică o creștere spre 10% a vânzărilor online de bunuri și servici. Astfel, sectorul ar putea ajunge la 11,7 miliarde de euro, echivalentul a 3,42% din PIB. Se anticipează, de asemenea, că procentul românilor care fac cumpărături online va ajunge la 55%.

Tudor Manea consideră că inteligența artificială va accelera și mai mult creșterea ponderii comerțului online, iar în retailul tradițional vor supraviețui doar magazinele care vor oferi experiențe remarcabile.

”Cred că acest trend al AI-ului va accelera creșterea comerțului online în totalul retailului. Mă aștept ca în retailul offline să reziste doar cei care oferă o experiență foarte bună. În rest, mă aștept ca e-commerce-ul să câștige din ce în ce mai mult teren în mod accelerat în anii următori”, a concluzionat CEO-ul eMAG.

Te-ar mai putea interesa și
Londra impune sancțiuni împotriva a trei agenții de presă pentru dezinformare cu privire la războiul din Ucraina
Londra impune sancțiuni împotriva a trei agenții de presă pentru dezinformare cu privire la războiul din Ucraina
Regatul Unit a impus luni sancţiuni împotriva a trei agenţii şi trei şefi din cadrul acestora, acuzaţi de încercarea de a recurge la dezinformări pentru "subminarea şi destabilizarea......
Egiptul vrea să crească producția de gaze naturale din zăcământul offshore Zohr
Egiptul vrea să crească producția de gaze naturale din zăcământul offshore Zohr
Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, s-a întâlnit luni cu directorul general al Eni SpA, Claudio Descalzi, pentru ...
Claudia Griech, E.On România: “Semnalele de preț pe care le primim sunt peste cotațiile internaționale, ne întrebăm de ce se întâmplă asta”
Claudia Griech, E.On România: “Semnalele de preț pe care le primim sunt peste cotațiile internaționale, ne întrebăm ...
Claudia Griech, directorul E.On România, spune că ofertele de acum din piața de energie nu permit companiei să aibă ...
Salt Bank se va lista la Bursa de Valori, în cel mult patru ani. Cei peste 100.000 de membri fondatori vor deveni acționari direcți ai băncii – Gabriela Nistor, CEO, Salt Bank
Salt Bank se va lista la Bursa de Valori, în cel mult patru ani. Cei peste 100.000 de membri fondatori vor deveni acționari ...
În planul multianual pe care l-a conceput, SALT Bank, primul neobank românesc, își dorește ca în maximum patru ani ...