O barieră tarifară pură a fost „cel mai crud instrument” care ar putea fi aplicat, a spus el reporterilor în marginea salonului auto de la Shanghai.
„Trebuie să căutăm câștiguri. O conversație despre condiții de concurență echitabile pe o piață deschisă este întotdeauna legitimă. Dar o barieră tarifară pură este cel mai gros instrument pe care îl poți aplica”, a spus el.
„Ne-am dorit ca UE și negociatorii din partea chineză să vină cu o soluție echitabilă și din ceea ce am citit și auzit, ei sunt în discuții. Istoria ne spune că economiile expuse întregii forțe a concurenței sunt cele mai inovatoare. Asta ne-am dori”.
UE a crescut tarifele pentru vehiculele electrice construite în China până la 45,3% în octombrie anul trecut, dar Bruxelles-ul și Beijingul au propus ideea de a ridica tarifele prin posibile angajamente la prețuri minime, cunoscute sub numele de angajamente de preț pentru mașinile importate.
Comisia Europeană a declarat că este dispusă să continue negocierea unei alternative la tarifele cu China, care includea tarife de 17% pentru vehiculele fabricate de BYD, 18,8% pentru Geely și 35,3% pentru SAIC, pe standardul de import de autovehicule deschise la importul nou.
Discuțiile pentru a putea găsi un armistițiu cu privire la disputa de lungă durată, care i-a tulburat și pe producătorii francezi de coniac în timp ce Beijingul a luat măsuri comerciale de răzbunare, au loc în timp ce președintele american Donald Trump s-a angajat într-un război comercial cu unii dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai Statelor Unite, inclusiv UE și China.
Mercedes, înainte de deschiderea Salonului auto de la Shanghai, a dezvăluit o nouă serie de furgonete limuzină de lux, complet electrică, numită „Vision V”, cu unele dintre vehiculele care urmează să fie produse în China.
Källenius a declarat miercuri că se așteaptă să vadă creșterea impulsului în partea superioară a segmentului vehiculelor electrice în următorii 2-3 ani. Hibrizii plug-in vor continua probabil să coexiste cu oferte complet electrice, a adăugat el, cel puțin până în 2030.
La fel ca mulți alți producători auto străini, vânzările Mercedes-Benz au scăzut în China, lovite puternic de concurența acerbă din partea rivalilor locali și pe măsură ce o economie în plină desfășurare afectează încrederea consumatorilor.