Cerasela Baiculescu, IBM România și Moldova: ”În ultimii 10 ani ne-am dublat numărul de angajați și afacerile. Vrem să continuăm acest trend”. Anul trecut, IBM România a trecut de pragul de 1 miliard de lei și a avut peste 3.000 de angajați

19 09. 2023
Cerasela Baiculescu, Country Leader IBM Romania și Moldova

”În ultimii 10 ani am reușit să ne dublăm atât ca număr de angajați, cât și ca cifră afaceri, o creștere sănătoasă și sperăm că vom susține și vom menține acest trend ascendent. Suntem unul din cei mai mari angajatori IT din România, știm că este o responsabilitate enormă pe care ne-o asumăm. Avem un Centru de Excelență foarte mare, unul dintre cele mai mari din Europa, colegi care au cunoștințe atât de tehnologie proprie, cât și tehnologie complementară. Este un lucru foarte important pentru că așa reușim să livrăm proiecte end-to-end și să parcurgem această transformare digitală cu succes. Ne dorim să menținem acest trend ascendent și cred că în acest moment sunt peste 60 de poziții deschise”, a spus Cerasela Baiculescu.

Întrebată de ponderea proiectelor pentru companiile care activează pe plan local, dar și a proiectelor externe, oficialul IBM a ezitat să înainteze un procent exact, dar a precizat că sectorul IMM-urilor are un ”potențial imens”, în contextul în care sunt prevăzute fonduri din PNRR pentru digitalizarea acestora.

”Facem proiecte și pentru plan intern, dar și extern, sigur, este un procent pentru că proiectele au un ciclu de viață și în momentul în care termină, ele intră în alte proiecte care pot fi locale sau internaționale. Dar, sigur că da, până la urmă, depinde foarte mult și de noi să reușim să generăm aceste proiecte, care să permită să folosim din ce în ce mai mult resursele proprii în proiecte locale și m-aș bucura să se întâmple acest lucru pentru că avem oameni foarte bine pregătiți (…) Dacă vrei să rămâi competitiv pe piață trebuie să își automatizezi unele procese altfel vei avea un răspuns mult mai lent și nu vei putea să gestionezi informația pe care o deții. Așadar nu vei mai fi eficient, nu vei mai fi competitiv, dar sigur e un procent, iar noi ne implicăm activ în educarea pieței și ne dorim ca România să urce în clasamentul DESI. Este și o datorie pe care o avem”, a subliniat Cerasela Baiculescu.

”În zona de IMM-uri există mult potențial și există bani care ar fi de dorit să fie absorbiți de către piață. Și aici este un efort de educare. Noi sprijinim cu resursele pe care le avem și prin platformele pe care le punem la dispoziție pentru a ajuta și a accelera acest proces”, a continuat aceasta.

Un alt mod prin care IBM spune că încearcă să sprijine absorbția de tehnologie în România este prin parteneriatele cu universitățile. Totodată, la 7 septembrie, IBM România a semnat un memorandum de colaborare în domeniul tehnologiei şi digitalizării, cu guvernele României și al Republicii Moldova.

”Vedem colaborarea cu instituțiile de stat ca fiind esențială în sprijinirea procesului de transformare digitală. Este un proces care este la început, dar sperăm ca România va crește capacitatea de absorbție și va accelera. Cred ca votul de încredere din partea Guvernului a fost dat tocmai de semnarea memorandumului. acum o săptămână și jumătate. Ne propunem să devenim parteneri strategici ai celor două guverne și să contribuim la crearea unui spațiu digital comun. Vom susține în pregătirea direcțiilor strategice și vom împărtăși din experiența pe care am acumulat-o până în prezent”, a punctat country managerul IBM.

Memorandumul îşi propune să stabilească schimburi de bune practici şi expertiză privind cloud-ul guvernamental şi tehnologii inovatoare, dezvoltarea de soluţii digitale şi implementarea de proiecte comune în domeniul transformării digitale.

Citește și: Premierul a discutat cu reprezentanţi ai Apple, Amazon şi IBM: ”Suntem hotărâţi să ducem România în fruntea inovaţiei tehnologice”