Cercetătorii australieni au reuşit să transforme emisiile de dioxid de carbon în materiale industriale utile

O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a dezvoltat o metodă pentru transformarea dioxidului de carbon (CO2) dăunător în produse industriale utile, precum combustibil şi materiale plastice, ceea ce ar putea uşura tranziţia către o economie mai verde, relatează joi agenţia Xinhua, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 11 iun. 2020, 10:28
Cercetătorii australieni au reuşit să transforme emisiile de dioxid de carbon în materiale industriale utile

Într-o lucrare publicată joi, Rahman Daiyan şi Emma Lovell de la Facultatea de Inginerie Chimică a Universităţii din New South Wales spun că metoda concepută de ei este mai ieftină şi mai uşor de adaptat la cerinţele industriei prin comparaţie cu ceea ce este disponibil în prezent.

Procesul utilizează o metodă bazată pe temperatura înaltă, numită ”flame spray pyrolysis” (FSP), cu oxidul de zinc pe post de catalizator, care permite crearea de nanoparticule care pot transforma dioxidul de carbon în ”singaz” – un amestec de hidrogen şi monoxid de carbon, ce poate fi utilizat la fabricarea produselor industriale.

”Am folosit o flacără deschisă, care arde la 2.000 de grade (Celsius) pentru a crea nanoparticule de oxid de zinc care pot fi apoi folosite pentru a converti CO2, cu ajutorul electricităţii, în singaz”, a precizat Lovell, potrivit Agerpres.

Cercetătoarea a comparat singazul cu popularul Lego, datorită versatilităţii şi capacităţii de a fi utilizat pentru a realiza o varietate de substanţe chimice industriale vitale.

”Cele două elemente constitutive – hidrogenul şi monoxidul de carbon – pot fi utilizate în diferite raporturi pentru a realiza diesel sintetic, metanol, alcool sau plastice, precursori industriali deosebit de importanţi”, a explicat Lovell.

Tehnologia ar putea fi utilizată la crearea de sisteme industriale cu ”buclă închisă”, prin care dioxidul de carbon rezultat în urma proceselor industriale în fabrici ar putea fi redirecţionat pentru a fi transformat în materiale utile în cadrul operaţiunilor de producţie.

Cu toate că o astfel de aplicaţie la scară largă este încă în curs de dezvoltare, echipa de cercetători speră că prin crearea unor metode mai ieftine şi mai accesibile ar avea de câştigat, în acelaşi timp, atât fabricile cât şi mediul.

Te-ar mai putea interesa și
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ca a unsprezecea echipă pe grila Campionatului Mondial din 2026,......
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...
Nissan caută un investitor care să înlocuiască acțiunile vândute de Renault
Nissan caută un investitor care să înlocuiască acțiunile vândute de Renault
Constructorul auto japonez Nissan Motor caută un investitor pe termen lung, în special o bancă sau un grup de asigurări, ...
Electromontaj anunță debutul lucrărilor de modernizare a hidrocentralei Vidraru
Electromontaj anunță debutul lucrărilor de modernizare a hidrocentralei Vidraru
Lucrărie de modernizare a hidrocentralei Vidraru, una dintre cele mai importante din țară, au început, anunță Electromontaj, ...