Aceste progrese în domeniul cercetării pentru găsirea unui anticorp care să combată virusul SARS-CoV-2 au fost posibile mulțumită eforturilor intensive făcute de mai multe echipe de savanți de la Institutul de Cercetare VIB și de Centrul de Medicină Biotehnologică a Universității din Gent.
De la începutul izbucnirii epidemiei de COVID-19, echipa condusă de profesorul Xavier Saelens lucrează fără oprire la găsirea unui tratament pentru combaterea acestei infecții virale. La începutul cercetărilor, savanții au identificat un anticorp care reușește să prindă parțial virusul SARS-CoV-2.
Astăzi, laboratorul profesorului Saelens a anunțat o nouă descoperire făcută în colaborare cu laboratorul condus de profesorul Jason McLellan (de la Universitatea Statului Teas, din Austin) și laboratorul condus de savanții Markus Hoffmann Ștefan Pöhlmann (de la Institutul Leibniz de Studiu al Primatelor, din orașul Göttingen, Germania). Această descoperire a arătat că anticorpul poate să neutralizeze tot virusul. Este un pas foarte important pentru descoperirea unui medicament care să poată să lupte eficient împotriva noului coronavirus.
Noul rezultat al cercetării arată că există o prima dovadă că un anticorp poate să prevină ca noul coronavirus să infecteze celulele umane. La fel de important este faptul că acest anticorp poate să fie produs pe scară mare folosindu-se procesele de fabricație obișnuite din industria bio-farmaceutică.
“Acest pas important în lupta împotriva gripei COVID-19 este rezultatul unei munci grozave de echipa dintre membrii laboratorului meu și echipa condusă de profesorul Nico Callewaert (de la Centrul de Medicină Biotehnologica a Universității din Gent”, a declarat profesorul Saelens
“Muncă eficientă în echipa este crucială. Am putut să ne bazăm pe experiența în domeniul cercetării al colegilor noștri de la Institutul VIB. Vom continuă această colaborare cu ei și de asemenea și cu alți experți din afară Institutului VIB. În momentul în care am observat neutralizarea virusului în urma acestor experimente am simțit cu adevărat un sentiment de mare victorie colectivă”, a spus doctorul Bert Schepens, membru al echipei profesorului Saelens.
Spre deosebire de vaccinuri, anticorpii oferă posibilitatea unei protecții imediate, deși a uneia pe termen scurt. Avantajul folosirii anticorpilor față de vaccinuri este că pacienții nu trebuie să-și producă singurii anticorpii. Cele mai vulnerabile grupuri, cum sunt bătrânii, de multe ori răspund slab la vaccinuri, ceea ce înseamnă că protecția lor este incompletă. Cadrele sanitare sau persoanele care sunt expuse unui grad ridicat de infectare pot de asemenea să beneficieze de această protecție imediată. Acest tip de medicament ar putea să fie o unealtă importantă în lupta împotriva actualei pandemii.
Este important de precizat că este necesară continuarea acestui experiment folosind un virus obișnuit, nu unul de laborator. Acesta este următorul pas în cercetările făcute de savanții belgieni. Cercetătorii de la VIB sunt pregătiți să înceapă testele preclinice pentru un tratament împotriva coronavirus. Deși aceste prime rezultate sunt unele foarte promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare care să confirme puterea acestui anticorp de a combate gripa COVID-19.