Oamenii de știință germani de la Spitalul Universitar din Greifswald au anunțat că au descoperit cauza care declanșează formarea de tromboze (cheguri de sânge) la un foarte mic număr de persoane care au fost inoculate cu vaccinul anti-Covid-19 inventat de AstraZeneca, informează Deutsche Welle.
Potrivit doctorilor germani, un tratament specific poate fi acum folosit. Cercetările făcute de medicii de la Spitalul Universitar din Greifswald, situat în nordul Germaniei, au determinat modul în vaccinul AstraZenca duce la formarea unor cheguri de sânge la un mic număr dintre persoanele inoculate, a anunțat postul public de televiziune Norddeutscher Rundfunk (NDR).
Citiți și: Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficace (economica.net)
Această descoperire va ajuta la tratarea persoanelor care vor suferi de efecte asemănătoare în urma vaccinari, folosindu-se o medicație obișnuită. Succesul cercetărilor a venit în urma cooperării dintre Spitalul Universitar din Greifswald, Institutul Paul Ehrlich (PEI) din cadrul ministerului german al Sănătății și mai mulți doctori din Austria, țară în care o asitentă a murit din cauza unei tromboze la creier apărute în urmă vaccinării cu serul inventat de AstraZeneca.
Potrivit cercetătorilor, tratatmentul va putea fi aplicat numai în cazul pacienților la care apar cheguri de sânge în urma vaccinului, neputând fi folosit că soluție preventivă. Nouă descoperire a fost prezentată spitalelor din toată Europa.
Persoanele care dezvoltă simptome că dureri de cap, amețeli și tulburări de vedere care durează mai mult trei zile după vaccinare au nevoie de supraveghere medicală, potrivit unui comunicat al Asociației Germane de Cercetare a Trombozelor și Hemostazelor, în care sunt prezentate cele mai recente concluzii referitoare la problemele de sănătate care apar post-vaccinare.
Descoperirea făcută de medicii din Greifswald nu a fost încă publicată într-o revista științifică și în consecință nu a fost confruntat de experți independenți. Institutul Paul Ehrlich, care reprezintă autoritatea de certificare medicală din Germania, analizează acum rezultatele științifice ale noii descoperiri.
Vaccinările cu AstraZeneca au fost reluate în Europa
Mai multe state europene, printre care și Germania, au suspendat luni folosirea vaccinului împotriva COVID-19 inventat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, după ce au fost raportate zeci de cazuri de tromboze printre persoanele cărora li s-a administrat serul.
Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a declarat joi că, potrivit informațiilor pe care le are, nu există probe medicale care să facă legătură între administrarea vaccinurilor și apariția chegurilor de sânge. Oficialii EMA au mai susținut că beneficiile obținute de pe urma folosirii vaccinului AstraZeneca depășesc potentialle riscuri.
Ca urmare a recomandărilor făcute de EMA, Germania a reluat vineri campania de vaccinare cu serul inventat de firma britanico-suedeză. Până joi ai fost administrate în Germania 10 milioane de doze de vaccin, inclusiv AstraZeneca.