Record negativ la șase luni. Exporturile de cereale ale României au coborât sub pragul de 1,5 miliarde de euro

Exporturile de cereale ale României au scăzut în prima jumătate a acestui an cu 27,8% față de perioada similară a lui 2023.
Alina Stanciu - Dum, 22 sept. 2024, 21:38
Record negativ la șase luni. Exporturile de cereale ale României au coborât sub pragul de 1,5 miliarde de euro

Cerealele românești, produsele agroalimentare cele mai exportat de România, au adus în prima jumătate a acestui an 1,42 de miliarde de euro, cu 27,8% mai puțini bani decât în perioada similară a anului trecut, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică consultate de Economica.

Este al doilea an de scădere la jumătate de an, în contextul în care, în 2023, exporturile de cereale au însumat 1,96 miliarde de euro, fiind cu 18,8% mai mici decât în perioada similară a anului trecut. Mergând și mai departe în timp, în prima jumătate a lui 2022, numai cerealele au reprezentat 5,4% din total exporturi ale țării. România a livrat atunci peste granițe cereale în valoare de 2,4 miliarde  de euro, cu  85,6% mai mult decât cu un an în urmă. În 2021, valoarea exporturilor de cereale au fost de 1,3 miliarde de euro.

Pe de altă parte, importurile au scăzut și ele în mod semnificativ, până la 302,2 milioane de euro, după un declin de 32,4%. Aceasta în contextul în care statele membre au impus Ucrainei, principalul furnizor de cerele pentru România după războiul cu ruso-ucrainean, o serie de interdicții la import.

În primele șase luni ale lui 2021, spre exemplu, înainte de război, importurile de cereale ale României erau chiar mai mari decât acum, respectiv 370,8 milioane de euro.

Scăderea valorii exporturilor de cereale din acest an a impactat negativ întreaga categorie de produse vegetale care a generat exporturi totale de 2102,5 milioane de euro, cu  27,7% mai puțin decât anul trecut. Practic, în S1 2024, doar 4,5% din exporturile totale ale României au fost generate de produsele vegetale față de 6,1% cu un an în urmă.

Pe minus au mai fost și semințele, fructele și plantele medicinale, valoarea la export a acestora diminuându-se cu 36,7%, până la 491,5 milioane de euro, dar și gumele și rășinele cu exporturi de 0,5 milioane de euro, cu 4,9% mai mici decât în 2023.

În rest, România a exportat mai multe plante și flori ( 56,7% până la 4,9 milioane de euro), cafea, ceai condimente (plus 38,1% până la 26,6 milioane de euro) sau fructe comestibile (22,4% până la 39,8 milioane de euro).

În total, România a exportat în prima jumătate a anului mărfuri în valoare de 46, 2 miliarde de euro, din care ponderea produselor agrolaimentare a fost de 11%.

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României