Cerealele din Ucraina blochează Portul Constanța pentru marfa românească, care se transportă mult mai greu și cu costuri duble

Fluxul constant de cereale din Ucraina blochează portul Constanța, care ar trebui să fie disponibil pentru cele aproximativ 22 de milioane de tone de cereale românești, atrage atenția Clubul Fermierilor Români. Fermierii români sunt afectați și de costul transportului care s-a dublat, dar și de faptul că jucătorii mari preferă să vândă marfa ucraineană, ceea ce îi obligă pe români să vândă mai ieftin unor intermediari din eșalonul doi.
Alina Stanciu - mar, 12 iul. 2022, 18:20
Cerealele din Ucraina blochează Portul Constanța pentru marfa românească, care se transportă mult mai greu și cu costuri duble

În prezent, Portul Constanța nu poate suporta din punct de vedere logistic cele peste 35 de milioane de tone de cereale ce  ar trebui transportate prin acest punct, în condițiile în care numai din România ar trebui să plece în jur de 20-22 de milioane de tone și alte 8-12 milioane de tone (900.000 – 1,5 milioane de tone pe lună)  din Ucraina. În acest context, operatorii feroviari privați trebuie să aleagă  ce transportă, iar prețul este decisiv și balanța înclină în favoarea Ucrainei unde traderii sunt disponibili să plătească mult mai mult doar pentru a exporta.

„Toată logistica este orientată spre extracția de mărfuri ucrainene. Operatorii feroviari privați și-au mutat toată atenția către mărfurile ucrainene datorită disponibilității acestora din urmă de a plăti prețuri foarte mari. Există cazuri de solicitări de contracte pe o perioadă minimă de cinci ani. Același lucru se întâmplă și cu transportul pe barjă, operatorii mutându-și atenția către mărfurile ucrainene, dar și către transportul rutier”, potrivit unei analize a Clubului Fermierilor Români, prezentată în fața delegației Parlamentului European.

Ce se întâmplă, de fapt, cu marfa din Ucraina

În lipsa unor documente clare în care să se menționeze destinația finală și prețul, marfa din Ucraina se vinde cu 200 dolari/tonă în punctul de frontieră Halmeu la paritatea DAP Halmeu (Livrare la locul), iar cumpărătorul din Constanța are un cost logistic de 30-35 euro/tonă pentru transportul mărfii până în port, iar de acolo această încărcătură este expediată la destinație.

Oricum, prețurile de transport s-au dublat de la începutul sezonului de recoltă, indiferent de categoriile de transport. Porturile dunărene care se conectează la Portul Constanța au pornit de la un nivel al prețurilor de 13-14 euro/tonă, iar astăzi depășesc 30 de euro/tonă, ridicându-se chiar la 37 de euro /tonă pentru cereale.

„În această perioadă a anului, portul nu ar fi trebuit să fie blocat, însă cu toate acestea, din cauza fluxurilor constante provenite din Ucraina, blocarea Portului Constanța a fost inevitabilă. Fermierii români nu mai pot accesa această variantă de distribuție și sunt efectiv blocați. Mărfurile românești sunt trecute la intermediari de eșalon secund care oferă prețuri mai mici și profită de problema logistică în care ne aflăm (lipsa unităților logistice).

Terminalele din portul Constanța sunt deținute de companii multinaționale care decid ce marfă cumpără, când și de la cine. Este un fapt normal, specific sectorului de comerț și este legal.  Acest aspect perturbă serios agribusiness-ul românesc. Se estimează că în doi ani se vor produce daune ireparabile asupra agriculturii românești. Vom avea în principal numai mărfuri ucrainene, mărfurile românești vor trece în plan secund și vor fi coborâte la nivelul de preț al celor ucrainene”, se mai arată în analiză.

Grâul ucrainean nu este controlat calitativ

Altă problemă semnalată de fermierii români se referă la calitatea grâului ucrainean care nu este verificată.  Retragerea certificatului de sănătate veterinară se transpune în imposibilitatea de efectuare a controalelor de calitate a mărfurilor ucrainene.

„Reamintim faptul că recolta de porumb ucraineană din 2021 a avut parte de condiții ploioase și, prin urmare, a avut nevoie de uscare, de la o umiditate de 18-22%, la standardul comercial de 14%. Din cauza costurilor ridicate ale gazului (procesul de uscare) și a disponibilităților reduse ale uscătoarelor, aceste mărfuri au fost depozitate fără ca acest proces să fie efectuat în majoritatea cazurilor, referindu-ne la o recoltă de 42 milioane tone de porumb. Astăzi, după atâtea luni de depozitare, această marfă este grav depreciată și plină de microtoxine. Trebuie menționat, de asemenea, nivelul ridicat de aflatoxină, un element care dăunează grav consumului uman, dar și animalelor”, mai transmit fermierii.

Potrivit documentului citat,  în porturile ucrainene sunt blocate încă din luna februarie în cele 70-80 de nave captive, iar marfa este depreciată în proporție de 100%. Or marfa nu se poate păstra un timp atât de îndelungat în hambarele navelor fără a se efectua operațiuni de transfer, aerisire și fumigație.

„Odată cu eliminarea certificatului sanitar-veterinar și a controalelor de calitate conforme, s-a deschis o cutie a Pandorei și, astfel, riscăm intrarea pe teritoriul U.E. a mărfurilor periculoase în ceea ce privește standardele de siguranță a alimentelor și a hranei pentru animale, conform legislației europene în domeniu. (Legea 178/2002 privind siguranța alimentelor și a furajelor – Standardele HACCP). Implicit, nu va exista trasabilitate, mărfurile își vor pierde urma după ce trec frontiera și nimeni nu va putea verifica destinația reală și starea de calitate a acestora. Din cauza prețului mic, care este bineînțeles tentant, vor fi achiziționate de procesatorii din România, generând produse potențial dăunătoare pentru populația țării și pentru industria zootehnică”.

Cantități și mai mari de cereale vor bloca Portul Constanța după recolta din acest an

Din estimările Clubului Fermierilor Români, în anul 2022, Ucraina va genera următoarele volume:
• 22 milioane tone de grâu
• 27,7 milioane de tone de porumb
• 9,5 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui
• 2,85 mil tone de rapiță.

Aceste cantități se vor adăuga la volumele de export deja existente de aproximativ 20 milioane de tone de la culturile din 2021.

Ce propun fermierii

În acest context, fermierii propun crearea unor coridoare de tranzit astfel încât mărfurile încărcate în locația ucraineană să fie însoțite de un contract în care se specifică destinația finală și, implicit, prețul. „În niciun caz nu vor intra și nu vor putea fi vândute la frontieră sau oferite în condițiile DAP Constanța, ci vor fi direcționate către destinația finală clar exprimată și documentată”, spun fermierii.

De asemenea, aceștia solicită spații de depozitare  care vor facilita intrarea și depozitarea mărfurilor în spații bine definite pe teritoriul României. Marfa va fi astfel extrasă din Ucraina, dar va fi depozitată până la sosirea iernii, când agribusiness-ul românesc va fi decongestionat în complexul logistic și de prețuri.

„Aceste mărfuri nu vor fi comercializate în această perioadă, iar faptul că se află pe teritoriul unui stat membru al UE și al NATO reprezintă o garanție că destinațiile se pot baza pe aceste stocuri într-un interval de timp definit. Costurile întregului complex logistic vor fi suportate prin negociere directă între Vânzător- Origine și Cumpărător-Destinație, cu un cost financiar și operațional atașat furnizorului de servicii, țara gazdă”.

Nu în ultimul rând, fermierii și-ar dori un sistem prin care marfa locală are prioritate în Portul Constanța,  pe bază de procente și orar. De exemplu, 80% mărfuri românești, 20% mărfuri în tranzit, pe o perioadă de o lună, precum și prioritizarea acestora la recepție și descărcare.

Sursă foto: agrointel.ro

Sursa video: Constanța TV

Te-ar mai putea interesa și
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte mare, similară cu cea prin care a trecut Grecia după 2009-2010. Conform......
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele în acordul foarte profitabil încheiat cu Alphabet
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele ...
Apple a cerut să participe la viitorul proces antitrust în care este prins Google în Statele Unite, spunând că nu se ...
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri ...