Cererea de revocare a învestirii Oanei Hăineală ca preşedinte al CSM, respinsă
Secţia pentru judecători a CSM a solicitat, vineri seară, anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM.
Preşedintele CSM, Alina Ghica, a anunţat că s-a solicitat revocarea hotărârii prin care a fost învestită Oana Schmidt Hăineală ca şef al Consiliului.
Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că este evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.
În acest context, judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat, vineri seară, că îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, pentru a fi eliminat astfel blocajul survenit după ce s-a cerut anularea alegerilor pentru conducerea Consiliului.
Dănileţ a declarat că îşi asumă proiectul Oanei Schmidt Hăineală – actuala ocupantă a funcţiei.
Anterior, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, în şedinţa de vineri a Plenului CSM, preşedinte al Consiliului, după care candidatura judecătoarei Alina Ghica pentru funcţia de vicepreşedinte nu a întrunit numărul de voturi minim necesar, respectiv zece, pentru a fi aleasă.
Hăineală a fost aleasă cu zece voturi, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM.
Judecătoarea Alina Ghica şi-a anunţat vineri candidatura la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la scurt timp după alegerea procurorului Ona Schmidt Hăineală ca preşedinte al CSM.
Imediat după ce Alina Ghica şi-a anunţat candidatura, judecătorul Horaţius Dumbravă s-a ridicat şi a spus că părăseşte sala, pentru că este inacceptabil ca un proiect de management să fie depus cu 40 minute înainte de prezentare. Dumbravă a fost urmat de de alţi trei membri ai CSM, respectiv Adrian Neacşu, Alexandru Şerban şi Marius Tudose.
Cei patru membri ai CSM au lipsit din sala de şedinţe atât la audierea Alinei Ghica, cât şi la momentul votului pentru funcţia de vicepreşedinte.