Cererea de ridicare a imunităţii lui Ovidiu Silaghi, neprocesată de PE dintr-o eroare administrativă

Neglijenţa responsabililor însărcinaţi să coordoneze circuitul documentelor în Parlamentul European a blocat procesarea cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România de ridicare a imunităţii fostului eurodeputat Ovidiu Silaghi, suspectat de fapte de corupţie, relatează miercuri EUObserver.
Economica.net - joi, 26 iun. 2014, 06:44
Cererea de ridicare a imunităţii lui Ovidiu Silaghi, neprocesată de PE dintr-o eroare administrativă

Procurorii români i-au cerut în decembrie preşedintelui PE Martin Schulz să ridice imunitatea fostului eurodeputat liberal Ovidiu Silaghi, reaminteşte EUObserver. Silaghi, care neagă toate acuzaţiile împotriva sa, a scăpat anchetei din cauza rătăcirii unui document în legislativul comunitar, adaugă sursa citată.

Serviciul de presă al legislativului european a transmis luni, într-un comunicat, că acuzaţiile la adresa fostului preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, potrivit cărora ar fi blocat o investigaţie penală în România, sunt total nefondate.

Reacţia a venit după ce europarlamentarul român Monica Macovei (PDL) i-a cerut demisia lui Martin Schulz, atât de la şefia Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din PE, cât şi din Parlamentul European, acuzându-l că ar fi blocat cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Ovidiu Silaghi.

‘Preşedintele (Martin) Schulz a trimis o scrisoare, care s-a rătăcit pentru că a fost greşit adresată, şi, până când a ajuns la secretariatul comisiei, era prea târziu să se mai facă ceva’, a declarat marţi, pentru EUObserver, Robert Bray, un oficial al Comisiei pentru Afaceri Juridice a PE.

Această eroare administrativă, care a fost descoperită abia recent, a declanşat acuzaţiile potrivit cărora Martin Schulz ar fi obstrucţionat deliberat ancheta pentru că nu a răspuns la cererea de ridicare a imunităţii prin canalele corespunzătoare.

Totuşi, notează EUObserver, scrisoarea lui Schulz a fost trimisă, dar a fost pierdută într-un teanc de hârtii şi uitată de cei care trebuiau să se ocupe în primul rând de caz.

Conform procedurilor PE, o cerere de ridicarea a imunităţii unui eurodeputat trebuie anunţată în plen şi trimisă Comisiei pentru Afaceri Juridice.

Martin Schulz a spus că a trimis scrisoarea la începutul lunii februarie, după ce a primit în decembrie notificarea din România. Scrisoarea sa fusese adresată preşedintelui comisiei, Klaus-Heiner Lehne. Însă, la sfârşitul lunii februarie, Lehme a demisionat din funcţia de preşedinte, iar o lună mai târziu a fost numit membru al Curţii de Audit.
‘(Scrisoarea lui Schulz) i-a fost adresată lui Lehme, dar nu ca preşedinte al comisiei, ci lui personal şi biroului său. Practic, a fost o greşeală birocratică’, a spus Robert Bray. Până când eroarea a fost descoperită, comisia nu a mai avut programate întâlniri pentru restul perioadei de sesiuni plenare – procedura de ridicare a imunităţii unui eurodeputat fiind un proces de durată.

Solicitările de ridicare a imunităţii unui eurodeputat, în pofida procedurilor parlamentare, nu sunt întotdeauna anunţate în plen dacă există vreun dubiu privind admisibilitatea lor.

Preşedinţia PE verifică ori prin serviciile juridice, ori prin Comisia pentru Afaceri Juridice validitatea solicitării înainte de a declanşa procedura, mai notează EUObserver

Te-ar mai putea interesa și
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Preţurile de consum în Rusia au crescut cu 9,52% în ritm anual în luna decembrie 2024, după un avans de 7,4% în ritm anual în 2023, arată datele statistice definitive publicate miercuri de......
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe în procesele democratice. Cazul României a fost adus și el în discuție
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe ...
Aproximativ 50 de europarlamentari i-au cerut într-o scrisoare şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas (foto), ca UE să ...
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
Uniunea Europeană analizează introducerea unor restricţii la importurile de aluminiu rusesc şi totodată o interzicere ...
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
Compania românească ROBOT Industries anunță lansarea noii linii de roboți de curățenie cu AI integrat CleanX R3 5-IN-1 ...