Cererea fizică de aur a coborât în 2016 la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani
Achiziţiile de bijuterii, monede şi lingouri, plus achiziţiile de aur ale sectorului oficial şi cererea industrială de aur au scăzut anul trecut până la 3.349 tone în 2016, de la 4.184 tone în 2015, susţin analiştii de la GFMS. Această scădere a dus la creşterea surplusului net de pe piaţa de aur până la 1.176 de tone, de la doar 220 de tone în 2015, ceea ce reprezintă cel mai mare surplus fizic de aur din acest secol.
Cererea de aur a fost afectată la finele anului trecut de aprecierea dolarului american precum şi de scăderea semnificativă a cererii de aur a Indiei, după decizia premierului Narendra Modi de a retrage din circulaţie o serie de bancnote. Cererea de aur a Indiei a scăzut la 580 de tone anul trecut, cel mai scăzut nivel de după 2003. Producţia mondială de bijuterii, cel mai important segment de cerere pentru aur, a scăzut cu 20% anul trecut în timp ce achiziţiile băncilor centrale au scăzut cu 42% până la 252 de tone.
‘Dolarul american este posibil să rămână un factor de presiune asupra preţurilor, cel puţin în prima jumătate a lui 2017. Mai mult, există puţine indicii că cererea fizică de aur din partea Asiei îşi va reveni’, se arată în raportul analiştilor GFMS.
Cu toate acestea, tensiunile politice legate de noua administraţie de la Casa Albă, progresele realizate de Marea Britanie în ieşirea din Uniunea Europeană precum şi alegerile din mai multe state europene ar putea declanşa o relansare a cererii pentru aur la finele acestui an.