‘2016 a cunoscut un grad fără precedent de turbulenţe politice, ceea ce a stimulat apetitul investitorilor instituţionali pentru aur’, a declarat directorul de studii de piaţă de la WGC, Alistair Hewitt.
Cererea investitorilor pentru aur a crescut cu 70% anul trecut până la 1.561,1 tone, stimulată parţial de incertitudinile cu privire la majorările de dobândă şi alegerile din SUA.
Chiar dacă cererea de aur pentru investiţii a crescut semnificativ, această creştere a fost contracarată de scăderea cererii de aur pentru bijuterii cu 15% până la 2.041,6 tone, precum şi de scăderea achiziţiilor de aur ale băncilor centrale. Potrivit WGC, chiar dacă 2016 a fost al şaptelea an consecutiv de achiziţii nete de aur ale băncilor centrale, aceste achiziţii au scăzut cu 33% comparativ cu 2015 până la 384 de tone. Cererea globală de aur pentru bijuterii a scăzut pe măsură ce preţurile mai mari şi restricţiile la import au afectat cererea în special pe pieţele majore din India şi China, unde s-au înregistrat scăderi de 21% respectiv 7%.
De asemenea, WGC a informat că oferta totală de aur a crescut cu 5% până la 4.571 tone în 2016, comparativ cu 4.363 tone în 2015. Oferta de aur a fost susţinută de dorinţa producătorilor de a profita de preţurile mai mari precum şi de creşterea activităţii de reciclare în Europa şi Asia de Vest.