De asemenea, pandemia a transformat evoluţiile geografice de pe piaţa comerţului au aur, care a fost atras din Asia, unde aurul este vândut în principal sub formă de bijuterii, pentru a ajunge în Europa şi America, unde investitorii sunt principalii consumatori de aur. Acest fenomen a dus la aprecierea cu 25% a preţului aurului în 2020, deoarece achiziţiile investitorilor au un impact mult mai mare asupra preţurilor decât piaţa de bijuterii.
Potrivit raportului publicat de Consiliul Mondial al Aurului (WGC), cererea mondială de aur a scăzut cu 14% anul trecut până la 3.759,6 tone, fiind pentru prima dată după 2009 când coboară sub pragul de 4.000 de tone. Mai mult, piaţa aurului a înregistrat un nivel redus de activitate în ultimul trimestru al anului trecut, când cererea a scăzut cu 28% până la 783,4 tone, cel mai redus nivel trimestrial de după 2008.
Aurul este în mod tradiţional un instrument sigur de stocare a averii astfel că anul trecut investitorii au cumpărat 1.773,2 tone de aur, în creşterea cu 40% comparativ cu 2019 şi cea mai ridicată cantitate înregistrată vreodată. La preţurile actuale de aproximativ 1.850 dolari pentru o uncie, cantitatea de aur cumpărată de investitori are o valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari.
De asemenea, fondurile de tip ETF (Exchange-traded funds), care păstrează aur pentru marii investitori, au adăugat anul trecut o cantitate record de 877,1 tone la stocurile lor, însă aceste intrări s-au inversat la finele anului trecut în condiţiile în care banii s-au îndreptat din nou spre active care beneficiază de pe urma creşterii economice.
Cererea de lingouri şi monede de aur cumpărate de micii investitori şi-a revenit spre finele anului trecut, astfel că pe ansamblul lui 2020 achiziţiile acestora au crescut cu 3% până la 896,1 tone.
Consumul de aur al producătorilor de bijuterii, care în mod normal reprezintă principala sursă de cerere, dominată de China şi India, a scăzut până la 1.411,6 tone, pe măsură ce carantina a condus la închiderea magazinelor şi la pierderea de locuri de muncă, iar în paralel preţurile ridicate au afectat interesul în rândul cumpărătorilor. WGC subliniază că este vorba de o scădere de 34% a consumului de aur pentru bijuterii în 2020 comparativ cu 2019 şi totodată cel mai scăzut nivel anul înregistrat vreodată.
La rândul lor, băncile centrale din întreaga lume au cumpărat 273 de tone de aur în 2020, în scădere cu 59% comparativ cu 2019 iar achiziţiile băncilor centrale au scăzut semnificativ în a doua jumătate a anului trecut.
Pe partea ofertei de aur, WGC susţine că aceasta a scăzut cu 4% până la 4.633 de tone anul trecut, în contextul în care pandemia a afectat activitatea de minerit. WGC precizează că este pentru prima dată după 2017 când oferta de aur scade.
Consiliul Mondial al Aurului se aşteaptă ca cererea mondială de aur să îşi revină în acest an, în condiţiile în care relansarea economiei chineze susţine o majorare a cererii de aur. Analiştii subliniază însă că perspectiva depinde de cererea de aur pentru investiţii, care a atins un nivel record anul trecut în condiţiile în care preţul aurului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Însă în acest an preţul aurului a început să scadă după ce îmbunătăţirea perspectivelor economice a majorat randamentele pentru obligaţiunile emise de Trezoreria SUA, afectând apetitul aurului ca valoare de refugiu.