Cererea mondială de energie electrică va înregistra o scădere istorică de 2% în 2020 – IEA

Cererea mondială de electricitate va înregistra o scădere istorică de 2% în 2020, din cauza măsurilor luate la nivel global pentru a frâna pandemia, aceasta fiind cel mai mare regres începând cu mijlocul secolului trecut, a anunţat, luni, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), citată de EFE.
Economica.net - lun, 14 dec. 2020, 09:44
Cererea mondială de energie electrică va înregistra o scădere istorică de 2% în 2020 - IEA

Energiile regenerabile au fost singurele surse de generare care au crescut anul acesta (reprezintă deja 28% din total energie electrică la nivel mondial), o creştere care se va menţine şi în 2021, a semnalat IEA în primul său raport global privind sectorul de electricitate.

Scăderea de 2% din acest an va depăşi semnificativ declinul de 0,9% înregistrat în 2009, în timpul crizei financiare.

Pandemia de coronavirus şi măsurile adoptate de guverne pentru a frâna expansiunea virusului şi închiderile la scară mare din economie au afectat cererea, iar Europa a fost regiunea cea mai afectată, cu scăderi de circa 20% în perioada izolării.

Diminuările au fost mai pronunţate în ţările unde comerţul, turismul şi serviciile au cea mai mare greutate în economie, în timp ce în statele cu o mai mare importanţă a industriei scăderea cererii s-a resimţit mai puţin.

Cererea şi-a revenit „rapid” după aceste şocuri şi a ajuns la nivelurile anterioare COVID-19 în trimestrul al treilea, deşi în unele ţări se preconizează stagnări sau uşoare scăderi din cauza celui de-al doilea val al pandemiei, se menţionează în document.

Raportul estimează o creştere a cererii mondiale de circa 3% în 2021, o cifră „relativ modestă” ţinând cont de majorarea de 7,2% înregistrată în 2010, după cea mai gravă criză financiară.

„Toate aceste calcule au luat în considerare efectul asupra cererii al restricţiilor adoptate în ultimele trei luni, în special în Europa, pentru a încerca să frâneze al doilea val al pandemiei”, a declarat Peter Fraser, unul dintre autorii raportului, la prezentarea acestuia.

China va fi singura economie importantă care va avea creşteri ale cererii în 2021 (în jur de 2% interanual), dar într-un ritm la jumătate faţă de cel din ultimii ani, subliniază raportul AIE.

Europa va fi regiunea cea mai afectată, cu un declin al cererii de 4%, care va fi mai mare în Italia, Marea Britanie şi Spania (în jur de 6% în aceste trei ţări).

Generarea de electricitate din resurse regenerabile (eoliene, solare şi hidro) a crescut cu aproape 7% în 2020 şi va încheia anul acesta cu un procent de 28% din totalul producţiei mondiale.

În plus, raportul estimează că regenerabilele „vor stabili noi recorduri” de producţie în 2021 şi vor acoperi 29% din generarea mondială de electricitate.
Regenerabilele vor avea în aceşti doi ani „o creştere notabilă”, a precizat Fraser.

În schimb, producţia de energie electrică pe bază de cărbune a suferit cea mai mare scădere anuală a sa (peste 5 %), ajungând la nivelul din 2012, dar se preconizează o uşoară revenire în 2021, în special ca urmare creşterii utilizării acestei resurse în Asia.

Studiul subliniază că în 2020 a continuat tendinţa de închidere şi desfiinţare a centralelor termice pe cărbune, în special în Europa Occidentală şi Marea Britanie (în total 20 GW de putere instalată) şi SUA (10 GW), în încercarea de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Producţia de electricitate în centralele nucleare va creşte cu 2,5% anul viitor, datorită punerii în funcţiune a unor instalaţii noi în China şi Emiratele Arabe Unite, precum şi reluării producţiei la reactoare ce au avut opriri pentru retehnologizare.

„Extinderea centralelor nucleare este foarte importantă pentru a obţine o reducere a emisiilor”, a afirmat, la rândul său, Keisuke Sadamori, director pentru pieţele energetice la IEA.

Pe de altă parte, preţurile la electricitate pe pieţele angro vor avea la nivel mondial o scădere medie de 28% în 2020, generată atât de cererea mai mică cât şi de puternică diminuare a preţului gazelor naturale şi de intrarea în funcţiune a unor noi proiecte de regenerabile, cu costuri marginale mai mici.

Această scădere o continuă pe cea de 19% din 2019, reaminteşte documentul AIE.

Raportul IEA analizează principalele variabile de pe piaţa de energie electrică la nivel mondial, structura preţurilor sau gradul de liberalizare a sectorului. După această primă ediţie, vor urma noi rapoarte semestriale, începând de anul viitor, a anunţat directorul executiv al agenţiei, Fatih Birol.

Te-ar mai putea interesa și
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei autohtone fiind cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut, a declarat......
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...