Declinul interesului pentru credite de consum şi împrumuturi acordate companiilor a fost mai redus în trimestrul patru din 2023 decât în precedentele trei luni, scrie Agerpres.
„Pentru prima dată de la începutul lui 2022, băncile se aşteaptă la o mică creştere netă a cererii pentru împrumuturi acordate firmelor şi gospodăriilor, în primul trimestru din 2024. Băncile au continuat înăsprirea standardelor de creditare, deşi într-un ritm mai moderat, care se va atenua probabil şi mai mult la începutul lui 2024”, apreciază BCE.
„Datele indică faptul că va începe o redresare graduală, standardele de creditare nu se vor mai înăspri şi cererea nu va scădea”, a apreciat Dirk Schumacher, economist la Natixis.
Oficialii de la Frankfurt analizează care este impactul majorărilor de dobânzi. Creditarea bancară este un canal cheie prin care ei vor să stimuleze creşterea economiei şi revenirea inflaţiei la ţinta de 2%.
„În rândul categoriilor de împrumuturi, declinul cererii a fost determinat de nivelul general al dobânzilor. Mai mult, investiţiile fixe mai scăzute au afectat cererea firmelor pentru împrumuturi, în timp ce încrederea scăzută a consumatorilor şi perspectivele de pe piaţa imobiliară au redus cererea de împrumuturi din partea gospodăriilor”, se arată în studiul trimestrial al BCE, care se publică din 2003.
Datele vin cu două zile înaintea şedinţei de politică monetară a BCE. Analiştii se aşteaptă ca BCE să menţină joi dobânda de referinţă la nivelul istoric de 4%. Investitorii se aşteaptă ca BCE să înceapă să reducă dobânzile în aprilie 2024, pe măsură ce inflaţia scade, iar economia stagnează sau chiar ar putea să se contracte.