Cererea record pentru obligaţiunile SUA privează economia de credit

Economica.net
02 07. 2012
sua_73473200_45851300

În timp ce reducerea deficitului bugetar este problema cheie în plan economic în dezbaterile de campanie electorală pentru alegerile din SUA din această toamnă, guvernul de la Washington găseşte cu lejeritate bani pe pieţe, datorită percepţiei de stabilitate a sistemului financiar, economiei dezvoltate şi solide, atractivităţii dolarului în raport cu alte moned, în special cu euro, şi randamentelor bune oferite de titlurile de Trezorerie faţă de împrumuturile către companii sau de creditele ipotecare luate de populaţie, faţă de acţiuni şi mărfuri, reiese dintr-o analiză Bloomberg.

Investitorii au suprasubscris în total de 3,16 ori emisiunile de titluri şi obligaţiuni efectuate în acest an de Departamentul Trezoreriei, prin care guvernul SUA a atras 1.075 miliarde de dolari. Cota suprasubscrierilor depăşeşte recordul anterior, de 3,04 ori, stabilit în 2011, în timp ce randamentele obligaţiunilor sunt la minime istorice.

Datoria publică a Statelor Unite a crescut la 10.500 miliarde de dolari, de la 5.750 miliarde dolari în 2009, din cauza urmărilor celei mai grave crize financiare din ultimele opt decenii.

„Percepţia de stabilitate a sistemului financiar american, unde găsim o Rezervă Federală activă şi agresivă, şi o economie mare, de peste 15.000 miliarde de dolari, garantează că Statele Unite vor fi considerate, în continuare, o zonă lichidă şi solidă în care să investeşti. Dobânzile vor rămâne la niveluri scăzute pentru mult timp”, comentează pentru Bloomberg un analist al fondului de investiţii Blackrock, care administrează active de 3.680 miliarde dolari.

Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a scăzut săptămâna trecută cu 0,03 puncte procentuale, la 1,65%, faţă de 1,88% la finele anului trecut. Indicatorul a atins maximul acestui an pe 20 martie, la cota 2,4%.

Guvernul SUA a plasat joi pe piaţă titluri de 29 miliarde de dolari cu maturitatea la 7 ani, la un randament istoric de numai 1,07%.

Câştigul mediu de 3% oferit de titlurile de Trezorerie în trimestrul al doilea a depăşit randamentul mediu de 2,25% al împrumuturilor către companii sau profitul brut de 1,11% asigurat de creditele ipotecare, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch. Totodată, indicele S&P 500 al bursei de la New York a suferit o scădere de 3,3%, iar indicele Thomson Reuters/Jefferies CRB al materiilor prime a coborât cu 7,9%.

Cererea spectaculoasă pentru datoriile statului american poate fi atribuită în bună măsură crizei datoriilor de stat din zona euro, pe fondul căreia investitorii ies masiv de pe active denominate în moneda unică europeană, căutând siguranţă în dolarul american. Dolarul a crescut, de la sfârşitul lunii martie, cu 5,6% faţă de euro şi cu 2,1% faţă de lira sterlină.

Câştigurile ajustate la risc arată că titlurile de Trezorerie SUA au depăşit alte mari pieţe de obligaţiuni de stat, inclusiv Germania, Marea Britanie, Japonia, Canada şi Elveţia, potrivit datelor Bloomberg. Dolarul a afişat, din martie, al doilea randament ajustat la risc după yenul japonez.

Deficitul bugetar al SUA va depăşi în 2012 pragul de 1.000 miliarde de dolari pentru cel de-al patrulea an consecutiv, iar datoria de stat va urca la 69,4% din PIB, faţă de 37,5% din PIB în 2008.

Adminsitraţia de la Washington a fost criticată pentru extinderea masivă a creditului angajat de stat pentru finanţarea deficitelor bugetare, a programului de stimulare economică de 787 miliarde de dolari şi a bailout-urilor acordate General Motors şi Chrysler.

În primele opt luni din acest an fiscal, deficitul bugetar al Statelor Unite a fost de 844,5 miliarde dolari, cel mai scăzut din 2009 pentru această perioadă. În anul fiscal 2011, încheiat la 30 septembrie, deficitul bugetar s-a ridicat la 1.300 miliarde dolari.

Decizia Rezervei Federale, aflată sub coordonarea lui Ben Bernanke, de a menţine din decembrie 2008 dobânda-cheie aproape de zero, combinată cu „relaxarea cantitativă” prin care banca centrală a SUA a absorbit din piaţă obligaţiuni de 1.300 miliarde de dolari, a ajutat guvernul şi sectorul privat să-şi reducă substanţial costurile de finanţare. Astfel, cheltuielile publice cu dobânda generată de creditele pentru acoperirea deficitului au totalizat 3% din PIB în anul fiscal 2011, faţă de 4% în 1999, potrivit datelor Bloomberg.

Preşedintele Barack Obama a declarat recent că situaţia economică dificlă din zona euro trage în jos creşterea economiei SUA. PIB-ul Statelor Unite a crescut în primul trimestru cu 1,9%, în principal datorită consumului, care dă acum semne de încetinire, odată cu revenirea şomajului pe creştere.

Media estimărilor propuse de 70 de economişti contactaţi de Bloomberg indică o creştere economică de 2,2% în acest an în SUA, sub media de 2,7% din perioada 2002-2007. De la începutul anului trecut, Rezerva Federală a revizuit în scădere în şase rânduri estimările pentru 2013. Şomajul din SUA este la cota 8% sau mai sus de aproape trei ani şi jumătate, iar proiecţiile Fed nu indică o creştere economică suficient de solidă pentru a reduce sustenabil rata.

Economia americană se pregăteşte şi pentru posibiltatea scăderii stimulilor fiscali de la începutul anului viitor, după ce vor fi intrat în vigoare reducerile „automate” de cheltuieli de 1.200 miliarde de dolari convenite de Congres în vara anului trecut.