“În 2020 am conectat 83.000 de clienți noi la rețeaua de gaz natural, un număr cu mult mai mare față de media de 65.000 de racordări anuale pe care le realizam. Dacă luăm în considerare toți distribuitorii din România, rețeaua se poate extinde cu până la 130.000-150.000 de clienți anual”, a declarat Eric Stab la Zf Power Summit.
“Având în vedere că legislația s-a modificat, iar conectările trebuie realizate în mod gratuit, anticipăm un număr mai mare de cereri decât în anii anteriori.
De când s-a adoptat legea, vedem o creștere de patru ori a numărului de solicitări de racordare. Suntem bucuroși să vedem că există cerere, însă trebuie să ne asigurăm că tot procesul este gestionabil: că avem cash pt investitiții, că sunt companii pe piată care pot realiza aceste lucrări și, nu în ultimul rând, că există consum (pentru că una este să fii conectat la rețea și alta este să ai capitalul necesar achiziției centralei, instalației de gaze), preocuparea fiind de a nu avea o infrastructură goală care să fie finanțată de întreaga comunitate”, a punctat șeful Engie.
Stab a precizat că aceste racordări gratuite se vor regăsi cu siguranță într-o creștere a tarifului de distribuție a gazelor naturale pe care îl vor plăti toți clienții, pentru că firma nu poate suporta singură toate costurile legate de explozia acestor cereri.
“Nu poate fi complet finanțată de noi, va avea în mod clar un impact asupra tarifului de distribuție. Trebuie avut în vedere că tariful de distribuție, raportat la prețul final, este relativ limitat comparativ cu procentul costurilor de achiziție a moleculei de gaz.
Dezvoltarea rețelei va duce la o creștere a tarifului de distribuție, întrebarea rămânând în ce ritm poate fi rețeaua dezvoltată, dat fiind că nu putem realiza peste noapte un număr de patru ori mai mare de conectări, ceea ce nicio altă industrie de altfel nu ar putea-o realiza. De aceea susținem o dezvoltare graduală a rețelei, într-un ritm sustenabil, cum am făcut și până acum”, a spus Stab.
În contextul preocupărilor legate de restrângerea utilizării gazelor naturale în Europa, ca urmare a politicii de decarbonare, oficialul Engie spune că se va consuma în continuare gaz în România, că extinderea rețelei trebuie făcută, dar lucrurile trebnuie gândite în așa fel încât infrastructura de gaze naturașe să poată transporta și combustibili ecologici, ca biometan sau hidrogen, în viitor.
“Trebuie să avem în vedere că este un context diferit în România, unde gazul natural are o pondere foarte importantă față de alte tipuri de energie. Local, discutăm despre extinderea rețelei de distribuție a gazului natural, iar investițiile în acest obiectiv rămân prioritare pentru Engie. Distrigaz Sud Rețele, compania de distribuție, a fost privatizată în 2005. La acel moment, erau 900.000 de clienți conectați la rețeaua de distribuție, iar în prezent sunt 2 milioane, ceea ce dă măsura eforturilor noastre de a dezvolta rețeaua.
În total, în România, sunt 3,9 milioane de clienți conectați la rețelele de distribuție a gazului natural, adică 44% din totalul gospodăriilor din țară. Numărul este mai mare decât în Franța, unde 38% din populație este conectată la gaze. Este mai mult și decât în Spania și aproape similar cu procentul de conectare al Poloniei.
Din 2005 până astăzi, am construit 7.000 de km de rețea, echivalentul distanței București- New York, și intenționăm să continuăm extinderea acesteia, însă sunt cîteva puncte de îngrijorare legate noua legislație, din 2020, care prevede conectarea tuturor clienților care solicită acest lucru fără costuri, și care prevede măsuri destul de drastice în ceea ce privește nerespectarea termenelor.
De aceea, trebuie să ne asigurăm că extinderea infrastructurii de gaz natural se realizează într-un mod echilibrat și echitabil pentru toate părțile incluse în proces.
În plus, trebuie să ne asigurăm că infrastructurile de gaz natural vor putea să distribuie biometan și hidrogen”, a mai spus Eric Stab.