Potrivit raportului, cheltuielile militare în Europa au crescut cu 11,4% în 2024, propulsate fiind de sprijinul acordat Kievului, şi sunt cu ‘50% mai ridicate decât în urmă cu zece ani’, fără a lua în calcul inflaţia, scrie Agerpres.
Însă, ‘în condiţiile menţinerii presiunilor bugetare în majoritatea statelor europene, va fi probabil dificil să fie păstrată o asemenea creştere’, apreciază IISS în raportul privind ‘echilibrul militar’ şi care se referă la 170 de state.
Bugetul NATO s-ar majora cu 250 miliarde de dolari (241 miliarde de euro) în cazul în care contribuţia aliaţilor europeni ar urca la 3% din PIB, şi cu 750 miliarde de dolari (723 miliarde de euro) dacă aceasta ar creşte la 5%, procentul cerut de preşedintele american membrilor Alianţei.
‘Însă asemenea cifre sunt de neatins în momentul actual, anumite ţări recurgând deja la instrumente extra-bugetare’ pentru investiţii în apărare, indică IISS.
În 2024, cel mai mare buget militar dintre ţările europene din NATO l-a avut Germania, unde cheltuielile au crescut cu 23%, ajungând la 83 miliarde de euro (86 miliarde de dolari), ‘depăşindu-l pe cel al Marii Britanii, care era cel mai consecvent din Europa şi al doilea din NATO’ de 30 de ani.
La nivel mondial, cheltuielile militare au crescut în 2024 cu 7,4%, atingând 2.400 miliarde de dolari (2.320 miliarde de euro).
Războiul din Ucraina, conflictul între Israel şi Hamas şi tensiunile din regiunea indo-pacifică au dus la această creştere.
Cu privire la China, raportul IISS menţionează că aceasta şi-a majorat bugetul militar cu 7% în 2024, la 235 miliarde de dolari (226 miliarde de euro).