Cererile pentru acordarea de către Primăria Sectorului 1 de ajutoare financiare pentru combaterea crizei energetice se depun începând de luni
Potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis vineri, cererile de decontare directă trebuie însoţite de documentele justificative.
Stimulentele financiare se acordă pentru decontarea facturilor destinate asigurării nevoilor energetice minimale pentru iluminat, încălzirii optime a locuinţei pe timp de iarnă, susţinerii facilităţilor de gătit şi asigurării apei calde în locuinţă, facturilor prin care se achiziţionează, în cadrul locuinţei, echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie, precum şi pentru decontarea facturilor, în vederea achiziţionării de produse şi servicii în scopul creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la surse de energie.
Potrivit proiectului prin care a fost modificată hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr. 197/2022 privind aprobarea „Regulamentului privind aprobarea unor măsuri locale destinate asigurării nevoilor energetice şi eficientizării consumului de energie în gospodăriile din Sectorul 1, în sezonul rece 2022-2023”, depunerea cererilor de decontare directă, însoţite de documentele justificative, a fost prelungită până pe 30 iunie, iar decontarea directă către beneficiari până pe 31 iulie.
Primăria Sectorului 1 a amenajat patru centre dedicate exclusiv depunerii cererilor pentru acordarea stimulentelor financiare în vederea combaterii crizei energetice, însoţite de celelalte documente justificative: sediul Primăriei Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta nr. 9; clădirea Primăriei Sectorului 1 din Piaţa Amzei nr. 13 (parter – strada Piaţa Amzei); clădirea Primăriei Sectorului 1 din Strada Mureş nr. 18-24 (etaj 1- Piaţa Mureş); sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 din Bulevardul Mareşal Averescu nr. 17 (centru dedicat stimulentelor de 3.000 de lei/gospodărie).
Programul de funcţionare al acestor centre este în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8,00-16,00. Cererile pentru acordarea stimulentelor financiare în vederea combaterii crizei energetice, însoţite de celelalte documente justificative, se pot depune şi în format electronic în aplicaţia https://ticheteanticriza.primariasector1.ro/ sau pe adresa de e-mail ticheteanticriza@primarias1.ro.
Autoritatea locală le recomandă cetăţenilor să acceseze cu prioritate aplicaţia https://ticheteanticriza.primariasector1.ro/, pentru că timpul de tratare a cererii va fi mult mai scurt.
Stimulentele financiare se vor acorda diferenţiat, pe gospodărie, în funcţie de venituri/cap/ membru de familie, astfel: pentru gospodăriile care realizează venituri/cap/membru de familie până în pragul maxim al salariului minim net pe economie vor fi acordate stimulente financiare de 3.000 de lei/gospodărie.
Pentru gospodăriile în care se realizează venituri/cap/membru de familie între salariul minim net pe economie şi salariul mediu net pe economie vor fi date stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei/gospodărie.
Pentru gospodăriile în care se realizează venituri/cap/membru de familie peste salariul mediu net pe economie vor fi acordate stimulente financiare de 1.000 de lei/gospodărie.