Cererile pentru credite ale companiilor din zona euro, în scădere pentru prima dată din 2013

Economica.net
21 01. 2020
1466145375_91568200

„Cererea netă pentru împrumuturi către firme a scăzut în trimestrul patru din 2019, pentru prima dată din trimestrul patru din 2013, în timp ce băncile se aşteptau la un nivel stabil. Declinul s-a înregistrat atât la băncile mai mari cât şi la cele mai mici din zona euro”, se arată în raportul BCE.

Totuşi, a continuat să crească cererea pentru credite ipotecare, în special în Franţa, Italia şi Germania, ceea ce va spori probabil temerile că politica monetară ultrarelaxată a BCE alimentează un boom imobiliar în unele ţări.

Spania a fost singura ţară mare unde a scăzut cererea pentru toate categoriile de împrumuturi – credite către companii, ipotecare şi de consum – iar băncile au înăsprit accesul la împrumuturi.

Sperând să redreseze încetinirea prelungită a activităţii economice, Banca Centrală Europeană a aprobat anul trecut noi măsuri de stimulare a economiei. BCE a relansat programul de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.

BCE vrea să se asigure că instituţiile financiare vor continua să crediteze economia, atât timp cât redresarea nu se va materializa.