Cernev: Dacă va fi reluată activitatea Oltchim la 65% din capacitate, vor fi concedieri

Economica.net
27 09. 2012
oltchim_06399300

„Le-am spus oamenilor ce s-a discutat aseară (n.r. – miercuri seară) la Ministerul Economiei. Dacă se va relua activitatea la 65 la sută din capacitate, vor fi şi restructurări”, a declarat Cernev, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Liderul anagajaţilor de la Oltchim a declarat presei că trebuie respectat Contractul Colectiv de Muncă şi că, dacă se acordă plăti compensatorii în urma restructurărilor, sunt mulţi salariaţi care vor să plece, mai ales din cei care mai au puţin până la pensie.

„Personalul va fi redistribuit, nu rămâne nimeni fără loc de muncă”, a spus Cernev.

Acesta a declarat că i-a mai informat pe angajaţii de la Oltchim că în cursul zilei de joi vor fi date tichetele de masă pe luna iulie, iar miercuri s-au dat banii pe concediile de odihnă şi urmează să fie date şi salariile pe august.

„Oamenii vor protesta însă până când vor primi salariile restante şi banii necesari repornirii instalaţiilor. Până când suma aferentă repornirii instalaţiilor nu va intra în conturile combinatului, oamenii vor continua protestele. Marţi, vom discută cu managerul interimar Radu Olaru, vom vedea ce va fi, dar oamenii spun că, dacă nu se va rezolva cu privatizarea cu Dan Diaconescu, şi nici cu fondurile acordate de Ministerul Economiei pentru repornire, o să ne mutăm cu protestele la Bucureşti, o să aşezăm corturile în faţa Ministerului Economiei. Oamenii vor pleca în Capitală, iar eu o să mă alătur lor”, a conchis Corneliu Cernev.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat, miercuri seară, după o întâlnire cu sindicaliştii de la Oltchim la minister, că Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare dacă Dan Diaconescu nu achită suma pentru pachetul de acţiuni.

El a adăugat că odată cu aprobarea actului normativ va fi notificată şi Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat. Ministrul Economiei a menţionat că suma este acordată cu titlu de împrumut, banii urmând să fie restittuiţi în cel mult şase luni, la dobânda pieţei.

Chiţoiu a reamintit că luni, 1 octombrie, expiră termenul până la care Dan Diaconescu trebuie să plătească 45 de milioane de euro pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim.

Peste 400 de angajaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea continuă, joi protestele pe platoul din faţa pavilionului administrativ al societăţii, cerând să li se plătească salariile restante şi solicitând fonduri pentru reluarea producţiei.

„Vom rămâne să protestăm până când se va relua producţia. Aşteptăm banii pe august şi septembrie, suntem disperaţi şi vom intra şi în greva foamei”, a declarat un protestatar.

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea spun că sunt decişi să protesteze în fiecare zi, până când activitatea combinatului va fi repornită şi până vor primi salariile restante, iar după 1 octombrie, dacă situaţia nu se va rezolva, vor protesta şi la Bucureşti.

Miercuri, angajaţii au huiduit vechea conducere, scandând „Nu ne minţiţi!”, „Hoţii, hoţii”, „Să vină Roibu”.

„Protestul muncitorilor la Oltchim va continua în fiecare zi, de la ora 8.00, în faţa pavilionului societăţii. Noi nu am ieşit la protest azi (n.r. – miercuri) împotriva Ministerului Economiei sau Guvernului, care sper să rezolve problema Oltchim. Ce se se va întâmpla de luni încolo, data limita la care Dan Diaconescu trebuie să semneze contractul de privatizare, vom vedea. Dacă nu se rezolvă problemele, vom schimba atitudinea şi faţă de Guvern şi faţă de Ministerul Economiei. Aşteptăm ca domnul Diaconescu să semneze contractul de privatizare. Dacă nu-l va semna, îmi pare rău că s-a pierdut mult timp. După 1 octombrie, dacă situaţia nu se va rezolva, vom protesta şi la Bucureşti”, declara, miercuri, Corneliu Cernev.

Mitingul de miercuri s-a încheiat după aproximativ patru ore, fără incidente.

O delegaţie a protestatarilor, condusă de Corneliu Cernev, din care fac parte trei angajaţi, s-a întâlnit, miercuri după-amiază, la Ministerul Economiei cu conducerea instituţiei.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat, totodată, că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.