Ucraina anunţă risc de radiaţii după deconectarea Centralei nucleare de la Cernobîl de la reţeaua electrică

Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, potrivit AFP. Centrala nucleară de la Cernobîl se află la circa 500 de kilometri de graniţa Ucrainei cu România şi la aproximativ 970 de kilometri de Bucureşti.
AGERPRES - mie, 09 mart. 2022, 13:40
Ucraina anunţă risc de radiaţii după deconectarea Centralei nucleare de la Cernobîl de la reţeaua electrică

Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare, „a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a scris Ukrenergo pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică, scrie Agerpres.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.

Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, a precizat Energoatom.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.

Rusia a cerut astăzi SUA să dea explicaţii despre ‘programele biologice militare’ din Ucraina

Rusia a cerut miercuri Statelor Unite să explice lumii de ce a finanţat ceea ce Moscova prezintă a fi programe biologice militare în Ucraina, transmite Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a cerut transparenţă din partea Washington cu privire la aceste acuzaţii, care sunt negate de Kiev şi pe care un purtător de cuvânt al Pentagonului le-a descris ca absurde.

‘Noi confirmăm fapte, descoperite în timpul operaţiunilor militare speciale, care arată o tentativă grăbită de a şterge dovezile programelor biologice militare’, a afirmat Zaharova în faţa presei.

‘Nu vorbim aici despre utilizări paşnice sau scopuri ştiinţifice. Ce urmăreaţi acolo?’, a adăugat ea.

‘Aceste (programe) erau finanţate de Departamentul Apărării’ al Statelor Unite, a mai spus Zaharova.

În acelaşi briefing de presă, Maria Zaharova a afirmat că ‘Departamentul Apărării al Statelor Unite şi administraţia prezidenţială a Statelor Unite sunt obligate să dea explicaţii în mod oficial comunităţii mondiale, oficial, nu prin portavocile lor, despre programele din Ucraina’. ‘Cerem detalii. Noi cerem şi lumea aşteaptă’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

În replică la acuzaţii anterioare ale Rusiei privind presupusul program biologic militar în Ucraina, un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat că ‘această dezinformare absurdă a Rusiei este vădit falsă’.

La rândul său, un purtător de cuvânt prezidenţial ucrainean a declarat: ‘Ucraina neagă ferm orice astfel de acuzaţie’.

Potrivit AFP, marţi, în cadrul unei audieri în Comisia de relaţii externe a Senatului american, numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, a declarat că SUA se tem că forţele ruse ar putea prelua controlul asupra unor structuri de cercetare biologică din Ucraina şi că ar putea confisca materiale sensibile.

„Ucraina dispune de o instalaţie de cercetare biologică şi suntem, de fapt, destul de îngrijoraţi de posibilitatea ca forţele ruse să încerce să preia controlul asupra acesteia”, a declarat Victoria Nuland.

„Aşadar, lucrăm cu ucrainenii asupra modalităţilor de a evita ca aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forţelor ruse, dacă acestea ar urma să se apropie de ele”, a adăugat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul: Rusia ne amenință pe toți în regiunea Mării Baltice
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul: Rusia ne amenință pe toți în regiunea Mării Baltice
În regiunea Mării Baltice, Rusia ne ameninţă pe toţi, a declarat sâmbătă ministrul de Externe german Johann Wadephul (foto centru), care a anunţat o intensificare a supravegherii în urma......
Caz suspect de Ebola în Cehia. Autoritățile au lansat un răspuns de urgență pe scară largă
Caz suspect de Ebola în Cehia. Autoritățile au lansat un răspuns de urgență pe scară largă
Autorităţile cehe au lansat vineri un răspuns de urgenţă la scară largă, după ce a fost raportat un caz suspect de ...
Cum a influențat Donald Trump investițiile a 600.000 de români: Este și teamă și euforie
Cum a influențat Donald Trump investițiile a 600.000 de români: Este și teamă și euforie
Peste 600.000 de români investesc în criptomonede, mai ales Bitcoin, număr care, raportat la populație, plasează țara ...
Terminalul de la Alexandropoulis, care poate aduce LNG în zona noastră, va fi operațional abia în august
Terminalul de la Alexandropoulis, care poate aduce LNG în zona noastră, va fi operațional abia în august
Gastrade, operatorul terminalului de gaze naturale lichefiate (LNG) Alexandroupolis, a anunțat că suspendarea serviciilor ...