CERT-RO a identificat circa 150 de domenii „.ro” pe care este folosit cod pentru minarea de criptomonedă

Aproximativ 150 de domenii '.ro' pe care este folosit codul CoinHive pentru minarea de criptomonedă Monero au fost identificate în spaţiul virtual românesc, în timp ce la nivel global circa 2.400 de site-uri folosesc acelaşi tip de script, informează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), pe propria pagină de Internet.
Economica.net - vin, 12 ian. 2018, 12:53
CERT-RO a identificat circa 150 de domenii

Potrivit sursei citate, în urma postării de pe reţeaua de socializare Reddit, care a publicat capturi de ecran prin care afişa faptul ca în codul sursă al unui cunoscut site de ştiri din România este inserat un script activ care foloseşte CoinHive pentru a mina criptomoneda Monero, specialişti în domeniul securităţii cibernetice din România au identificat o lista de 107 site-uri pe care rulează script-ul CoinHive.

Ulterior, echipa CERT-RO a identificat în spaţiul virtual românesc aproximativ 150 de domenii ‘.ro’ pe care este folosit cod CoinHive pentru minat Monero. Totodată, experţii au observat faptul că pentru toate aceste domenii au fost folosite 48 de conturi de CoinHive. Mai mult, prin folosirea portalului publicwww.com s-au descoperit, la nivel global, aproximativ 2.400 de site-uri care folosesc aceleaşi conturi de CoinHive ca domeniile româneşti.

‘Coinhive funcţionează prin furnizarea deţinătorilor de site-uri web unui cod Javascript pe care îl pot încorpora în site-ul lor. Acest cod utilizează puterea de procesare a vizitatorilor site-ului pentru a mina Monero. Sigur, este o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi, deoarece Coinhive păstrează o parte din suma minată, în timp ce proprietarul site-ului păstreaza restul. Din nefericire, însă, vizitatorii acestor site-uri nu sunt întotdeauna notificaţi cu privire la faptul că procesorul lor este utilizat la o anumită capacitate, fără acordul lor. Coinhive în sine este o companie legitimă. Cu toate acestea, actorii implicaţi în aceste operaţiuni nu fac întotdeauna ca acest proces să fie transparent’, notează sursa citată.

În ceea ce priveşte soluţiile de remediere a problemei, sunt aminitite, printre altele: utilizarea programelor anti-malware, utilizarea extensiilor pentru browser atât pe computere, cât şi smartphone şi tabletă, blocarea manuală a domeniilor, dezactivarea JavaScript, actualizarea sistemului de operare şi aplicaţiilor instalate.

Potrivit specialiştilor CERT-RO, criptomoneda este o monedă digitală, virtuală şi poate fi utilizată ca mijloc de plată. Folosirea prefixului ‘cripto’ arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea acesteia. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate se permite utilizatorilor efectuarea unor plăţi sigure şi anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain.

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...