Certificatele de CO2, care costă un miliard de lei în acest an, sufocă centralele pe cărbune din România. Ce spune conducerea Complexului Oltenia

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, plăteşte în acest an 950 milioane lei pentru certificatele de emisii de dioxid de carbon, adică un sfert din toate cheltuielile sale. Directorul companiei, Sorin Boza, spune că este prea mult şi cere ca o parte din banii plătiţi să se întoarcă în companie, pentru a se putea face investişii în scăderea emisiilor viitoare de CO2.
Mihai Nicuţ - Dum, 01 iul. 2018, 07:00
Certificatele de CO2, care costă un miliard de lei în acest an, sufocă centralele pe cărbune din România. Ce spune conducerea Complexului Oltenia

”Costul certificatelor de CO2 reprezintă 25% din cifra de afaceri totală a companiei. Estimările noastre pentru acest an în ceea ce priveşte valoare pentru certificate, aceasta ar ajunge la 950 milioane lei (circa 200 milioane euro). Este incredibil de greu să plăteşti această taxă. Şi anul trecut aceste cheltuieli s-au ridicat la 500-600 milioane lei”, a declarat pentru News.ro directorul general al societăţii, Sorin Boza.

Aceste certificate sunt obligatorii şi, pentru anul în curs, ele trebuie plătite până la 30 aprilie 2019, în caz contrar compania riscă penalizare din partea Comisiei Europene ce poate ajunge la 100 de euro pe certificat.
Boza spune că suma este mult prea mare, în condiţiile în care ”CE Oltenia nu poluează”, iar cu suma respectivă se pot face investiţii.

”Taxa ne afectează foarte mult. Cu aceşti 200 milioane euro putea face, de exemplu, investiţii în retehnologizare. Suntem singurii producători din România care plătesc acel certificat. Deşi noi nu poluăm, suntem conformi normelor în vigoare”, a adăugat Boza.

El precizează că producătorul de energie a efectuat învestiţii de mediu de 1,2 miliarde euro în ultimii zece ani, din surse proprii.

Aterior declaraţiei pentru News.ro, Boza spusese că redactează un plan de măsuri pe care să-l arate comisarului European pentru Energie, în încercarea de a recupera o parte din sumele plătite pentru certificatele de emisii.

“Dorim să primim înapoi o parte din banii plătiţi pentru aceste certificate, ca să putem face investiţii de aceşti bani, ca să putem emite mai puţin în anii ce vin. Cheltuile cu certificatele de emisii sunt mai mari decât toate celelalte, decât cele cu salariaţii şi chiar decât cele cu producţia de cărbune”, a spus atunci Boza într-o discuţie cu ECONOMICA.NET,

Problema certificatelor a deveni spinoasă mai ales în ultimul timp, când costul certificatelor verzi a ajuns la 16 euro/bucata, dublu faţă de anul trecut. Boza ne-a mai dspus atunci că şi-ar dori o mai mare susţinere a autorităţilor de la Bucureşti în discuţiile cu cei de la Comisia Europeană. “Polonezii, de exemplu, au reuşit să convingă Comisia, şi plătesc certificatele de emisii la un preţ plafonat la 7 euro”, a spus directorul CEO.

Compania, care operează termocentralele pe lignit din Oltenia (Turceni, Rovinari, Craiova şi Işalniţa) a raportat anul trecut o cifră de afaceri mai mare cu 28,5%, de la 2,28 miliarde lei în 2016, la 2,93 miliarde lei. Compania are peste 13.500 de angajaţi.

Veniturile au crescut cu 18,7%, de la 3,68 miliarde lei în 2016, la 4,37 miliarde lei în 2017, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul companiei. Producătorul de energie a înregistrat un profit net de aproximativ 181 milioane lei faţă de o pierdere de circa 140 milioane lei înregistrată în 2016.

De asemenea, cantitatea de energie produsă a crescut cu 11%,de la 13,5 TWh la 15 TWh, anul trecut, ceea ce, în condiţiile unui an destul de secetos pentru Hidroelectrica, l-a făcut cel mai mare producător de electricitate din România.

Producţia de cărbune a crescut cu 15,4%, de la 19,5 milioane tone în 2016, la 22,5 milioane tone în 2017.
În anul 2017,compania a funcţionat în medie cu opt grupuri energetice, acoperind o cotă de până la 30% din piaţa de energie şi de circa 40% din serviciile de sistem necesare la nivel naţional.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie....
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...