Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Roşia Montană rămâne valabil

Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Roşia Montană rămâne valabil, după ce Tribunalul Cluj a validat documentul, respingând în acelaşi timp acţiunea de anulare a acestuia înaintată de către Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), se arată într-un comunicat de presă, remis, miercuri, AGERPRES, de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 14:36
Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Roşia Montană rămâne valabil

Potrivit sursei citate, Tribunalul Cluj a validat, marţi, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 şi a respins acţiunea unor ONG-uri de anulare a documentului emis pentru proiectul minier propus de RMGC.
„În decembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins o acţiune similară formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, în luna mai 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins, în mod definitiv şi irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis către RMGC”, se menţionează în comunicatul citat.

Validarea certificatului de urbanism se face pentru a patra oară în ultimii doi ani, atât de către instanţele din Bucureşti, cât şi de cele din Cluj.

„Decizia de astăzi reprezintă o nouă victorie pentru comunitatea locală, pe drumul către un viitor mai bun şi către miile de locuri de muncă atât de necesare în acea zonă. În ultimii ani, RMGC a câştigat 15 procese importante, majoritatea iniţiate de câteva ONG-uri, care luptă împotriva creării de locuri de muncă şi împotriva dezvoltării economice. Progresele majore făcute în evaluarea proiectului minier ne dau speranţe că ne îndreptăm spre o rezoluţie cât mai rapidă, care va avantaja comunitatea locală, patrimoniul şi dezvoltarea durabilă a zonei Roşia Montană”, a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.

Conform datelor companiei investitoare, care citează estimările din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management, la un preţ al aurului de 900 de dolari/uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste patru miliarde de dolari în economia României, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde dolari incluzând efectele de multiplicare. În prezent, preţul aurului este de aproximativ 1.600 dolari/uncie. Proiectul minier de la Roşia Montană va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane dolari la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din localitate şi din România.

RMGC este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva (cu 19,31%) şi Gabriel Resources (80,69%).

La începutul lunii aprilie, Asociaţia Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu anunţau că planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roşia Montană, votate de Consiliul Local Roşia Montană în ianuarie 2009, au fost anulate definitiv, potrivit verdictului Curţii de Apel Alba Iulia.

Sursa citată arăta că decizia instanţei a fost pronunţată într-o acţiune judecătorească promovată de Asociaţia Alburnus Maior Roşia Montană, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca şi de către Fundaţia Culturală Roşia Montană, iar hotărârea Curţii de Apel Alba este irevocabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...