Certificatul european de vaccinare nu va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea în UE

 Ţările Uniunii Europene (UE) au ajuns miercuri la o poziţie comună pentru a demara negocierile în Parlamentul European asupra certificatului de vaccinare, pentru a putea deveni operativ vara aceasta, dar care nu va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea, potrivit unui document la care a a avut acces agenţia EFE.
AGERPRES - mie, 14 apr. 2021, 16:09
Certificatul european de vaccinare nu va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea în UE

„În mai puţin de o lună Consiliul a ajuns la o poziţie comună pentru negocierile din Parlament”, a anunţat preşedinţia portugheză a UE, după reuniunea ambasadorilor Celor 27 în faţa instituţiilor desfăşurată miercuri dimineaţă.

Însă certificatul european de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pe care îl pregătesc instituţiile Uniunii Europene, cu scopul ca acesta să devină operaţional din luna iunie, nu va fi un paşaport care să permită automat cetăţenilor să-şi recupereze libertatea de mişcare în UE.

„Pentru a evidenţia principiul nediscriminării, în special faţă de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deţinerea unui ‘Certificat Verde Digital’ nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie”, se arată în textul aprobat de statele membre la care a avut acces EFE.

Această reglementare aprobată de Consiliu – o idee lansată de Grecia la începutul anului pentru a reactiva sectorul turistic vara aceasta – se bazează pe propunerea Comisiei Europene şi depinde acum de negocierile din Parlamentul European şi ar intra în vigoare după şase săptămâni de la adoptare, altfel spus în iunie.

Certificatul, potrivit textului provizoriu, va fi gratuit, în format electronic sau pe hârtie şi va fi disponibil în engleză şi în limba oficială a ţării emitente. Certificatul va avea „o perioadă de aplicare de 12 luni şi va depinde de un raport al Comisiei după cel târziu trei luni de la finalizarea aplicării reglementării principale, precum şi de o posibilă suspendare sau prelungire prin procedura legislativă obişnuită”.

Documentul va cuprinde informaţii referitoare la faptul dacă deţinătorul s-a vaccinat împotriva noului coronavirus, dacă a dezvoltat anticorpi după ce a trecut prin boală, sau dacă are un test PCR negativ – fiind una dintre cerinţele cele mai solicitate în ultimele luni călătorilor – şi va include doar vaccinurile care au fost aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Cu o menţiune specială pentru Irlanda, având în vedere frontiera virtuală cu Irlanda de Nord şi instabilitatea cu care se confruntă această regiune după Brexit, textul prevede ca statele membre să poată „accepta reciproc certificate eliberate conaţionalilor din terţe ţări pe bază de reciprocitate”.

Este de asemenea specificat faptul că trebuie avută în vedere situaţia specială a lucrătorilor transfrontalieri.

Dincolo de aceste dispoziţii tehnice, propunerea dă clar de înţeles că, deşi certificatul pretinde să „faciliteze mobilitatea între ţări”, documentul nu este un paşaport.

Se aminteşte totodată că statele membre pot să restricţioneze din motive sanitare mobilitatea cetăţenilor, una dintre cele patru libertăţi fundamentale ale UE şi că „orice măsură care se adoptă nu poate fi extinsă dincolo de ceea ce este strict necesar pentru a salvgarda sănătatea publică”.

Adeverință electronică verde la nivelul tuturor țărilor UE: Ce va conține certificatul de vaccinare, decizie Parlamentului European. DOCUMENT

Parlamentul European a publicat un proiect de regulament referitor la introducerea unui document unic care va fi folosit de toate statele UE pentri a se permite călătoria între ele. Se numește adeverință electronică verde și va fi eliberată atât pentru vaccinare, cât și pentru testare.

“Pentru a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre, ar trebui să se instituie un cadru comun pentru eliberarea, verificarea și acceptarea adeverințelor interoperabile privind vaccinarea împotriva COVID-19, testarea pentru SARS-CoV-2 și vindecarea de COVID-19, denumit „adeverința electronică verde”.”, se specifică în preambulul regulamentului.

Vor fi două tipuri de adeverințe, de fapt, una pentru vacccinare și una pentru testare și va mai fi una, de vindecare Ele vor fi emise gratuit tuturor cetățenilor UE.

  • Adeverința de vaccinare confirmă faptul că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19 în statul membru care eliberează adeverința;
  • Adeverința de testare arată rezultatul unui test (RT-PCR, LAMP, TMA sau test antigenic rapid) și data la care s-a efectuat acest test;
  • Adeverința de vindecare confirmă faptul că deținătorul s-a vindecat după ce a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2, pe baza rezultatului pozitiv al unui test.

Cităm din regulament:

“Pentru a se asigura interoperabilitatea și accesul egal, statele membre ar trebui să elibereze adeverințele care alcătuiesc adeverința electronică verde în format digital sau pe suport de hârtie sau în ambele formate. Acest lucru ar trebui să îi permită potențialului deținător să solicite și să primească o copie pe suport de hârtie a adeverinței sau să stocheze și să afișeze adeverința pe un dispozitiv mobil. Adeverințele ar trebui să conțină un cod de bare interoperabil, care să poată fi citit digital și care să conțină datele relevante referitoare la adeverințe.

Statele membre ar trebui să garanteze autenticitatea, valabilitatea și integritatea adeverințelor prin sigilii electronice sau prin mijloace similare. Informațiile din adeverință ar trebui, de asemenea, să fie prezentate într-un format lizibil pentru om, fie tipărit, fie afișat ca text simplu. Formatul adeverințelor ar trebui să fie ușor de înțeles și să asigure simplitatea și ușurința în utilizare.

Pentru a se evita obstacolele în calea liberei circulații, adeverințele ar trebui să fie eliberate gratuit, iar cetățenii ar trebui să aibă dreptul de a li se elibera aceste adeverințe. Statele membre ar trebui să elibereze în mod automat sau la cerere adeverințele care alcătuiesc adeverința electronică verde, asigurându-se că acestea pot fi obținute cu ușurință și oferind, dacă este necesar, sprijinul necesar pentru a permite accesul egal al tuturor cetățenilor la adeverințe”.

Înainte de a va arăta ce conține exact, iată în linkurile de mai jos proiectul de regulament al Parlamentului European referitor la introducerea certificatului verde și modelul de adeverință:

Regulament emitere adeverinta electronica verde

Model adeverință verde

Iată ce conține exact adeverința electronica verde:

Seturile de date pe care le conțin adeverințele

1.Câmpurile de date care trebuie incluse în adeverința de vaccinare:

(a)numele: numele de familie și prenumele, în această ordine;(b)data nașterii;

(c)boala sau agentul vizat;

(d)vaccin/profilaxie;

(e)produsul medical administrat la vaccinare;

(f)deținătorul autorizației de introducere pe piață a vaccinului sau producătorul vaccinului;

(g)numărul de vaccinuri/doze administrate din schema de vaccinare;

(h)data vaccinării, cu indicarea datei ultimei doze administrate;

(i)statul membru de vaccinare;

(j)emitentul adeverinței;

(k)un identificator unic al adeverinței.

 

2.Câmpurile de date care trebuie incluse în adeverința de testare:

(a)numele: numele de familie și prenumele, în această ordine;

(b)data nașterii;

(c)boala sau agentul vizat;

(d)tipul testului;

e)denumirea testului (opțional pentru testul NAAT);

(f)producătorul testului (opțional pentru testul NAAT);

(g)data și ora prelevării probei testate;

(h)data și ora obținerii rezultatului testului (opțional pentru testul rapid de detecție a unui antigen);

(i)rezultatul testului;

(j)centrul sau unitatea de testare;

(k)statul membru de testare;

(l)emitentul adeverinței;

(m)un identificator unic al adeverinței.

 

3.Câmpurile de date care trebuie incluse în adeverința de vindecare:

(a)numele: numele de familie și prenumele, în această ordine;

(b)data nașterii;

(c)boala de care s-a vindecat cetățeanul sau agentul care a provocat infecția de care s-a vindecat cetățeanul;

(d)data primului rezultat pozitiv al testului;

(e)statul membru de testare;

 

(f)emitentul adeverinței;

(g)adeverință valabilă de la;

(h)adeverință valabilă până la (nu mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al testului);

(i)un identificator unic al adeverinței.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...