Cerul Unic European – Acord provizoriu pentru optimizarea rutelor de zbor şi reducerea întârzierilor şi a emisiilor CO2
Din partea Parlamentului European, negocierile au fost conduse de raportorii Marian-Jean Marinescu (grupul PPE) şi Boguslaw Liberadzki (grupul S&D), scrie Agerpres.
Textul convenit de PE şi Consiliul UE introduce planuri de performanţă pentru serviciile de navigaţie aeriană pentru a îmbunătăţi reţeaua de management a spaţiului aerian al UE, cu ţinte obligatorii şi stimulente în vederea creşterii eficienţei zborurilor şi a reducerii emisiilor de CO2.
Pentru a ajuta Comisia Europeană şi statele membre să ia decizii cu privire la implementarea acestor planuri, va fi înfiinţat un Consiliu de analiză a performanţei, organism independent.
Conform noilor reguli, Comisia va adopta ţinte de performanţă ale UE referitoare la capacitate, la eficienţa costurilor şi la factorii climatici şi de mediu pentru serviciile de navigaţie aeriană. Gradul de respectare a ţintelor de către aceste servicii va fi analizat cel puţin o dată la trei ani.
În timpul negocierilor, o solicitare esenţială făcută de Parlamentul European a fost de a deschide posibilitatea de competiţie pe piaţa serviciilor de navigaţie aeriană. Noua lege include posibilitatea ca furnizorii de servicii de trafic aerian să achiziţioneze alte servicii de navigaţie aeriană, precum servicii de comunicaţii, meteorologice sau de informaţii aeronautice, conform condiţiilor pieţei.
„Acordul de astăzi semnifică o trecere către eficienţă şi durabilitate în gestionarea traficului aerian. Actuala arhitectură naţionalistă a spaţiului aerian împiedică progresul, conducând la zboruri mai lungi, emisii sporite şi costuri inutile. Era cazul ca în sfârşit să se acorde prioritate eficienţei în dauna naţionalismului, pentru a deschide calea către călătorii aeriene mai sigure, mai rentabile şi prietenoase cu mediul în Europa”, a declarat raportorul PE Marian-Jean Marinescu.
Acordul informal privind Cerul Unic European urmează să fie aprobat oficial de reprezentanţii statelor membre şi de Comisia pentru transporturi şi turism a Parlamentului European (TRAN), iar ulterior de plenul PE şi Consiliu.
În 2013, Comisia Europeană a propus revizuirea regulilor privind Cerul Unic European, însă dosarul a fost blocat la nivelul statelor membre până la Brexit, care a determinat executivul UE să-şi îmbunătăţească propunerea în 2020. În anul următor, legislatorii şi-au actualizat poziţiile şi au început negocierile în trilog (Comisia Europeană-Parlamentul European-Consiliul UE) pentru a agrea noile reguli.