CES 2014: Produsele inteligente ridică mari probleme de securitate
‘Dacă un obiect este conectat la internet, îl putem găsi, iar dacă există un sistem de exploatare, atunci poate fi pirtatat’, a declarat pentru AFP Kevin Haley, responsabil cu cercetările la Symantec, fabricantul american al antivirusului Norton, la Salonul high-tech International CES din Las Vegas, care şi-a închis porţile la 10 ianuarie.
‘Astfel de cazuri sunt încă rare, dar cred că infractorii încă nu şi-au dat seama de potenţialul pe care îl prezintă utilizarea acestor obiecte’, a subliniat el.
‘Pot fi colectate numeroase informaţii’, asigură şi Cătălin Cosoi, director al departamentului de cercetare la firma concurentă română BitDefender. El prezice că un prim mare scandal de piraterie ar urma să apară chiar în acest an.
Pentru producătorii de ‘obiecte inteligente’, securitatea este o preocupare majoră în sectoarele de activitate sensibilă. Firma americană Unikey, care furnizează tehnologii avansate pentru încuietorile inteligente, utilizează ‘o criptare de nivel militar’, explică Alex Colcernian, responsabil cu dezvoltarea produselor.
Serverul de sănătate este ‘foarte securizat’, asigură şi Léo Herlin, inginer la firma franceză Medissimo care a prezentat la CES ‘cutia inteligentă de pilule’ în care medicamentele sunt aranjate în căsuţe care se iluminează individual, în funcţie de ziua şi ora în care pacientul trebuia să-şi ia tratamentul.
Grupul LG Electronics a expus la salonul CES un frigider inteligent cu care poţi comunica prin SMS şi afla ce cumpărături trebuie să faci, în funcţie de produsele care lipsesc. Aceste mesaje pot fi însă uşor interceptate, motiv pentru care Randy Overton, însărcinat cu vânzarea produselor pe piaţa americană, sugerează recurgerea la parole. ‘Trebuie să fim un consumator inteligent, dacă vrem să utilizăm aparate inteligente’, explică el.
‘În momentul în care introducem astfel de obiecte în casele noastre, trebuie să ne asumăm responsabilităţi’, documentându-ne de exemplu asupra securităţii obiectului, este de părere şi Kevin Haley. În caz de problemă ‘consumatorul trebuie să se facă auzit şi să oblige fabricanţii să ia măsuri’, conchide el.