‘Este un moment istoric pentru Oradea. Se închide o etapă din istoria funcţionării sistemului centralizat de termoficare a municipiului Oradea şi începe o nouă etapă, care este gândită şi proiectată să ofere servicii de termoficare performante’, a declarat administratorul special al Electrocentrale Oradea, Stănel Necula.
Primarul Oradei, Ilie Bolojan, a spus că noua investiţie va duce la eliminarea poluării.
‘Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie’, a afirmat Bolojan.
Începând de vineri, potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, sunt întrunite condiţiile de punere în funcţiune a turbinei pe gaz. Procedurile includ testarea la rece şi la cald a turbinei, verificarea sistemelor de protecţie şi a echipamentelor auxiliare, precum şi confirmarea emisiilor poluante.
Societatea de termoficare Electrocentrale Oradea se află în funcţiune din anul 1966, nivelul tehnologic al capacităţilor instalate fiind din perioada anilor 1960-1970. Ele nu au beneficiat de lucrări majore de modernizare din cauza lipsei de fonduri, cazanele fiind în prezent uzate fizic şi moral.
‘În anul 2008, când s-a început proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, emisiile de bioxid de carbon înregistrate erau de aproximativ 880 mii tone/an; faţă de aceasta, instalaţiile noi ale centralei pe gaz vor avea emisii de aproximativ 320 mii tone/an – de aproape trei ori mai puţin decât cele ale vechii centrale pe cărbune. De asemenea, emisiile de praf şi cenuşă ajunse în atmosferă vor scădea de la o valoare de aproximativ 2500 tone/an (2008) la 11,6 t/an în anii următori. În ceea ce priveşte emisiile de SO2, responsabile în parte pentru apariţia ploilor acide, acestea vor scădea de la o cantitate anuală de aproximativ 28 mii tone la 73,03 tone/an în viitor. Astfel, prin finalizarea proiectului noii centrale pe gaz, se asigură respectarea obligaţiilor de mediu asumate în Tratatul de Aderare şi a legislaţiei de mediu aplicabile în domeniul energetic’, se precizează în comunicat.
Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane de euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu, ce cuprinde şi înlocuirea a 17,5 kilometri din reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic.
Centrala funcţionează pe baza unei turbine de avion cu reacţie, unică în România, fabricată în Germania, ce va produce concomitent atât electricitate, care va fi vândută în sistemul energetic naţional, acoperind astfel o parte din costuri, cât şi agentul termic care va fi livrat orădenilor.
Centrala pe gaz este dotată cu recuperator şi acumulator de căldură, două cazane de apă fierbinte, plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane