O moţiune a parlamentului valon prin care i se cere şefului executivului local, Paul Magnette, să acorde delegaţie guvernului federal pentru a semna CETA din partea Belgiei a fost aprobată cu 58 de voturi pentru şi cinci împotrivă, în cadrul unei şedinţe plenare extraordinare în capitala regiunii francofone din sudul Belgiei, Namur.
”CETA amendat, CETA corectat este mai corect decât vechiul CETA; el oferă mai multe garanţii decât vechiul CETA şi este cel pe care eu îl apăr în faţa dumneavoastră”, a spus Magnette în cadrul discursului susţinut în şedinţa plenară extraordinară.
După negocierile maraton cu Comisia Europeană, apoi cu Canada şi în final cu guvernul federal belgian şi cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette a anunţat joi că s-a ajuns la o poziţie comună a Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces. ”Sunt bucuros pentru veştile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci când toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA îl voi contacta pe premierul Justin Trudeau”, a scris Tusk pe contul său de Twitter.
Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, Summitul UE-Canada care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit să fie anulat.