Comisia pentru muncă a aprobat, cu 27 de voturi pentru şi 24 împotrivă, o moţiune potrivit căreia PE nu ar trebui să aprobe tratatul, pentru că studiile arată că ar putea duce la desfiinţarea a 204.000 de locuri de muncă.
Comisia pentru Comerţ a Legislativului european este principala instituţie responsabilă pentru CETA, dar, înainte ca aceasta să voteze în privinţa tratatului, alte comisii îşi pot exprima opiniile.
Uniunea Europeană şi Canada au semnat acordul CETA în octombrie, după o serie de obstacole ridicate de Austria şi de o regiune a Belgiei. Primul pas către intrarea în vigoare a tratatului va fi aprobarea sa de către Parlamentul European. Votul este aşteptat în februarie.
Dacă PE va aproba CETA, acesta va intra în vigoare numai parţial – cel mai probabil prin eliminarea taxelor vamale. Pentru a fi aplicat în totalitate, trebuie aprobat de toate cele 28 de state membre.
Susţinătorii acordului afirmă că acesta va creşte schimburile comerciale dintre UE şi Canada cu 20%, va duce la o creştere a economiei europene cu 13 miliarde de dolari pe an şi a celei canadiene cu nouă miliarde de dolari.
Criticii CETA afirmă că sistemul este menit să apere investiţiile companiilor străine de intervenţia statului şi multinaţionalele vor dicta politica publică în domenii precum creşterea mediului.