Datele sunt cuprinse într-un studiu elaborat de Fundaţia Friedrich Ebert România, intitulat ‘Între exploatare şi integrare. Românii şi bulgarii din Germania. Bilanţ după un an de libertate de circulaţie a forţei de muncă’, şi scris de Matthias Jobelius.
Studiul indică faptul că ‘în ultimele 12 luni numărul de români şi bulgari stabiliţi în Germania a crescut cu aproximativ 120.000’.
‘În anul 2014, în Germania erau stabiliţi 352.544 de cetăţeni români, în creştere faţă de 2013 (267.398). Nu s-a înregistrat un număr de intrări disproporţionat de mare în comparaţie cu anii trecuţi, cu atât mai puţin vreun val. Nou veniţii intră pe o piaţă a muncii în care lucrătorii din Europa de Sud-Est sunt integraţi relativ bine, deşi sunt prost plătiţi şi ocupă poziţii ce nu corespund nivelului lor de calificare. Ponderea cetăţenilor români şi bulgari cu studii superioare în Germania este de 26,3%, dar numai 13,7% dintre ei au un loc de muncă în care să fie nevoie de o diplomă de studii superioare’, se precizează într-un comunicat al Fundaţiei Ebert România şi remis luni AGERPRES.
În ceea ce priveşte rata şomajului în rândul cetăţenilor români din Germania, aceasta a fost anul trecut de 6,6%, ‘semnificativ mai redusă faţă de rata şomajului în rândul altor imigranţi, dar şi faţă de rata generală a şomajului în Germania’.
Referitor la eventuala fraudare a sistemelor sociale şi la turismul pentru beneficii sociale, studiul arată că autorităţile ‘nu pot prezenta cifre privind fraudarea sistemului de protecţie socială din Germania’.
‘În anul 2013, au fost înregistraţi doar 141 de suspecţi din România şi 54 de suspecţi din Bulgaria, adică 0,05% din cetăţenii celor două ţări stabiliţi în Germania. A emigra în Germania în vederea obţinerii de beneficii sociale este aproape imposibil datorită rigorilor legislaţiei germane’, mai precizează sursa citată.