CEZ îşi menţine estimările pentru acest an, după rezultate financiare peste aşteptări în T2

Economica.net
13 08. 2019
cez_67584967859403_41125200
„Performanţa noastră în primul semestru a fost în linie cu estimările noastre ambiţioase, în special datorită veniturilor suplimentare din tranzacţionare”, a afirmat directorul general al companiei, Daniel Benes. 

În acest an, CEZ se aşteaptă la un profit net ajustat de 17-19 miliarde de coroane (737-824 milioane de dolari), în linie cu prognoza precedentă, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) ar urma să se situeze la 57-59 miliarde de coroane, conform prognozei companiei. 

Profitul net ajustat, care exclude efectele excepţionale, a crescut la 3,6 miliarde de coroane în trimestrul doi din 2019, în timp ce analiştii estimau 2,77 miliarde de coroane. 

De asemenea, veniturile au urcat la 48,2 miliarde de coroane, de la 39,9 miliarde de coroane, depăşind de asemenea previziunile analiştilor, de 47,55 miliarde de coroane. 

Ondrej Safar, country manager CEZ România, a declarat luna trecută că firma cehă de utilităţi nu se grăbeşte să vândă activele din România şi îşi continuă proiectele de aici, întrucât consideră că piaţa românească este una dintre cele mai stabile din regiune. 

„Pe data de 26 iunie, acţionarii grupului au votat o nouă strategie, care descrie principalele direcţii de dezvoltare în viitor şi care include renunţarea la activele din România. Acum începem să lucrăm la partea pregătitoare a procesului de vânzare, însă este prea devreme să apreciem ceva despre următorii paşi. Nu ne aflăm sub presiunea timpului să facem acest lucru pe termen scurt”, a arătat Safar. 

El consideră că activitatea CEZ în România este una de succes, care va atrage oferte competitive din partea celor interesaţi. 

Grupul CEZ România a încheiat anul 2018 cu un EBITDA de 395 milioane de lei, în creştere cu 33 de milioane de lei faţă de anul anterior. 

Compania este prezentă pe piaţa din România din 2005, când a cumpărat fost filială de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia, care alimentează şapte judeţe. CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian terestru din România, cu o capacitate de 600 de MW.