UPDATE – CEZ anunţă oficial că doreşte să vândă activele din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia
Grupul ceh de utilităţi CEZ şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia, a declarat, luni, CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters.
„În cadrul acestei strategii noi, dorim să părăsim Bulgaria în următorii ani. Luăm în considerare un exit din România, din Turcia şi ne gândim să părăsim Polonia, unde avem două termocentrale pe cărbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului”, a spus oficialul CEZ, într-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.
Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei „mai multe zeci de miliarde de coroane”.
El a amintit că CEZ are drept obiectiv creşterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.
Oficiali de la Praga ai grupului ceh CEZ au fost săptămâna trecută în România, şi au informat asupra intenţiei grupului de a vinde activele de la noi din ţară, înainte de a se face anunţul oficial, în iunie. Oficialii cehi au avut discuţii, potrivit surselor noastre, şi cu oficiali ai ANRE şi cu oameni din conducerea unor companii energetice din România.
Potrivit surselor noastre, grupul CEZ internţionează să vândă activele din mai multe state din zona noastră. Dacă exitul din Bulgaria este binecunoscut şi este aproape finalizat, cehii vor să mai vândă ce deţin în România, Polonia şi Turcia. Anunţul oficial va fi făcut cel mai probabil luna viitoare, iar grupul ceh este hotărât, el puţin în această fază, să vândă activele la licitaţii, care vor fi organizate în această toamnă.
Contactaţi înainte de a publica primul text despre exitul CEZ , cei de la serviciul de presă al CEZ România, au spus că nu pot comenta în vreun fel această informaţie înainte de un anunţ de la headquarterul din Praga, şi că şi acum, ca şi în trecut, au tot circulat în România astfel de zvonuri care nu s-au adeverit.
Grupul ceh CEZ, controlat de statul ceh, este prezent pe mai multe pieţe din Europa, atât din est, cât şi din vestul continentului.
Ce vinde CEZ
Cehii deţin în România nouă companii. Cele mai importate sunt una dintre cele opt distribuţii de energie electrică (Oltenia), firma de furnizare CEZ Vânzare (1,4 milioane de clienţi) şi parcul eolian de la Fântânele-Cogealac (600 MW), cel mai mare parc eolian de uscat din Europa.
În Polonia, cehii deţin, printre altele, două centrale pe cărbune, în total peste 700 MW, capacităţi mici hidro (2,5 MW) şi au şi firme de furnizare şi servicii.
În Bulgaria, CEZ deţine una dintre cele trei distribuţii de energie electrică ale ţării şi un parc fotovoltaic, alături de firma de furnizare şi de servicii. Grupul a anunţat anul trecut vânzarea business-ului (a fost interesată şi compania românească Electrica) dar au apărut probleme ţi tranzacţia nu a fost finalizată. În momentul de faţă, cehii discută cu două companii, cea locală Inercom şi o companie din India. Tranzacţia este evaluată la peste 300 de milioane de euro.
În Turcia, CEZ este activă în distribuţie şi furnizare, şi, pe partea de generare, operează în parteneria cu companii locale hidrocentrale cu o capacitate de circa 260 MW
In Turkey, CEZ Group and its local partner operate a distribution and sales company and generate electricity in gas-fired and hydroelectric power plants and wind parks.
Şi de ce vinde CEZ
Compania cehă s-a extins puternic, este a noua companie din Europa în termeni de număr de clienţi şi a zecea în termeni de valoare de piaţă şi se pune întrebarea de ce vrea să renunţe la o parte din activele sale din zona est-europeană. Răspunsul, dincolo de problemele legate de reglementări, îl găsim, chiar într-o prezentare referitoare la politica viitoare a grupului, care va fi supusă atenţiei acţionarilor la 26 iunie: grupul ceh vrea să-şi consolideze poziţia pe cea mai importantă piaţa a sa, cea de acasă, din Republica Cehă. Iată capitolul relevant:
“Conceptul de afaceri și prioritățile strategice ale Grupului CEZ
Grupul CEZ își vede principalele oportunități în îmbunătățirea securității energetice a Republicii Cehe, modernizând sectorul energetic ceh și contribuind la îndeplinirea planului de energie şi mediu al Republicii Cehe, în concordanţă cu obiectivele UE, şi la creşterea interconectării industriei și comerțului ceh cu țările vecine.
Aceste oportunități sunt abordate de principalele priorități strategice ale Grupului CEZ, care sunt enumerate mai jos:
1) Funcționarea eficientă, utilizarea optimă și dezvoltarea portofoliului de generare de energie electrică
Gestionarea eficientă a centralelor nucleare și a centralelor de cărbune de suprafață; pregătim condițiile pentru a construi o nouă capacitate nucleară pentru a îmbunătăți securitatea energetică și decarboniza portofoliul de producere a energiei electrice din Republica Cehă.
2) Distribuția modernă și preocuparea pentru nevoile energetice ale clienților noștri
Modernizarea și digitizațizarea distribuției și vânzarii în Republica Cehă în funcție de nevoile clienților nostrii, în contextul dezvoltării sectorului energetic ceh.
3) Noua dezvoltare a sectorului energiei în Republica Cehă
Dezvoltarea serviciilor energetice și a surselor regenerabile în Republica Cehă, cu condiţionalităţile definite în planul de energie şi mediu al Republicii Ceha.
4) Dezvoltarea serviciilor energetice în Europa
Dezvoltarea serviciilor energetice din străinătate, cu scopul de a obține o poziție semnificativă pe alte piețe europene, care sunt aproape de Republica Cehă”.
Puteţi vedea ataşat documentul.
Aşadar, compania cehă, care este controlată de stat, se va concentra în special pe Cehia, atât pentru a creşte capacitatea de generare a ţării, cât şi a respecta cerinţele europene (decarbonizare, creşterea ponderii regenerabilelor-cehii au anunţat deja că nu vor mai construi nicio centrală pe cărbune) şi apoi pe ţările din Europa Centrală şi Occidentală care sunt aproape de Cehia.
Statul ceh intenţionează să asigure independenţa energetică a Cehiei şi după ce ţara va rămâne fără generarea pe carbune şi după ce va expira durata de viaţă a capacităţilor nucleare existente, estimate pentru 2035. Cehia are două centrale nucleare de câte 2.000 MW fiecare, de concepţie sovietică, una la Dukovany şi una la Temelin. În acest sens, statul va elabora modelul de business ale unor noi capacităţi nucleare, care vor fi construite de CEZ. Unul nou, dat fiind că, în 2014, după cinci ani de la debut, CEZ a renunţat la programul de construire a două noi reactoare de câte 1.200 MW fiecare la Temelin (proiect de 15 miliarde de dolari), pentru că statul ceh a refuzat să ofere garanţii în ceea ce priveşte preţul de vânzare a energiei electrice.
Detalii despre noul model de business nu sunt cunoscute încă, dar se pare ca fi încheiat un contract între Guvernul ceh şi CEZ. Pe baza informaţiilor de până acum, înţelegerea ar putea oferi dreptul statului de prelua proiectul, la un preţ stabilit anterior, dacă apar întârzieri semnificative ale proiectului derulat de CEZ. Pe de altă parte, dacă vor apărea schimbări semnificative în piaţă sau în reglementare, de natură să afecteze proiectul, CEZ va avea şi el opţiunea de a-l vinde Guvernului.