CEZ primeşte un împrumut fără dobândă de la guvernul ceh pentru a construi un reactor nuclear

Economica.net
21 07. 2020
cez_67584967859403_41125200

„Asigurăm o sursă stabilă de electricitate, la un preţ rezonabil”, a scris pe Twitter ministrul Industriei, Karel Havlicek.

Împrumutul va ajuta noul reactor de la actuala centrală din Dukovany să se apropie de viabilitatea economică. De asemenea, Guvernul intenţionează să cumpere electricitate de la centrala de 1.200 megawaţi la un preţ stabilit din costurile de construcţie convenite, pentru a sprijini CEZ.

Planul trebuie aprobat de Comisia Europeană.

Guvernul de la Praga şi CEZ, controlat de statul ceh, au anunţat că proiectul ar putea costa aproximativ şase miliarde de euro, dar criticii atrag atenţia că aproape întotdeauna proiectele nucleare depăşesc estimările iniţiale.

Un document guvernamental consultat de Reuters arată că împrumutul ar urma să acopere 70% din cost. Iniţial va fi fără dobândă, apoi se va percepe o dobândă de 2% după ce unitatea va fi funcţională.

CEZ va putea obţine profit în urma implementării proiectului, pentru a-şi îndeplini obligaţiile faţă de acţionari, susţine Executivul ceh.

Conform informaţiilor din presă, şase companii şi-au arătat interesul în construirea noii unităţi: KHNP din Coreea de Sud, Rosatom din Rusia, EDF din Franţa, Westinghouse din SUA, General Nuclear Power din China şi consorţiul Atmea – din care face parte Mitsubishi Heavy Industries din Japonia şi Areva din Franţa.

CEZ ar urma să aleagă un furnizor până la finalul lui 2022.

Recent, premierul Cehiei, Andrej Babis, declara că energia nucleară este o alternativă cu emisii de carbon mai reduse faţă de cărbune, folosit acum pentru a produce 50% din necesarul de energie.

Centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ le are la Dukovany şi Temelin asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Guvernul vrea ca CEZ să conducă proiectele nucleare, dar compania a cerut garanţii de stat că unităţile vor fi viabile şi profitabile pentru acţionari.

Recent, Comisia Europeană a aprobat două proiecte: la Hinkley Point în Marea Britanie şi la Paks, în Ungaria, în pofida protestelor.

Opţiunea preferată de Guvern este ca CEZ să construiască un reactor la actuala centrală nucleară de la Dukovany pentru a înlocui reactoarele care urmează să fie închise după 2035. Apoi ar putea urma un alt doilea reactor, la Temelin.

Unii acţionari minoritari de la CEZ sunt îngrijoraţi că un program de construire de noi reactoare ar afecta dividendele plătite de CEZ, dacă grupul va fi obligat să finanţeze acest program din surse proprii. Este posibil ca grupul să fie dat în judecată de unii acţionari.

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.