CEZ renunță la vânzarea unor active din Polonia, din cauză că nu a primit oferte financiare satisfăcătoare
În iunie, CEZ a primit oferte pentru activele poloneze, care includ două centrale energetice pe bază de cărbune.
„Păstrarea acestor centrale nu înseamnă că le vom lăsa să funcţioneze până când este permisă funcţionarea lor. Trebuie să ne gândim şi să analizăm opţiunile”, a afirmat directorul financiar Martin Novak.
Acesta a adăugat: „Trebuie să analizăm centralele şi să venim cu cea mai bună soluţie, ideal cât mai ecologică posibil şi menită mai degrabă să genereze căldură decât energie”.
Oficialul a precizat că o opţiune ar fi revizuirea procesului de vânzare ulterior, dar nu se aşteaptă ca acest proces să aibă loc în viitorul apropiat.
Vânzarea activelor din Polonia face parte din strategia CEZ de a se retrage de pe unele pieţe străine. Deja CEZ a vândut active din Bulgaria şi România, ceea ce a ajuta compania să majoreze dividendele.
Polonia, statul cel mai dependent de cărbune din blocul comunitar, trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor Guvernului.
CEZ este prezentă şi pe piaţa din România.