„Anul acesta CFR a plătit suma pe care ne-o datora. (…) După cinci ani s-a adus la zero problema datoriei şi am ajuns ca riscurile pentru CEZ Vânzare să dispară. Erau pe punctul de a fi închişi, iar licenţa să fie pierdută. (…) Partea bună, cea dulce, este că am recuperat aceşti bani, dar cea amară este că a trebuit să lăsăm deoparte toate penalităţile” a declarat marţi Jan Veskrna, preşedintele Directoratului CEZ România, într-o conferinţă de presă.
Reprezentanţii CEZ au afirmat că penalităţile se ridicau la 120 milioane lei, iar valoarea sumelor încasate de la CFR la peste 250 milioane lei, bani plătiţi în două tranşe.
Guvernul a decis în iunie, prin ordonanţă de urgenţă, să acorde companiei CFR un împrumut pentru achitarea datoriilor faţă de furnizorii de energie electrică, măsură convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
CFR urma să primească un împrumut de aproape 770 milioane lei, cu scadenţa la 30 noiembrie 2012, din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al trezoreriei statului, pentru plata obligaţiilor restante înregistrate la 31 martie faţă de furnizorii de energie electrică. Plata sumelor urma să se realizeze cu condiţia renunţării de către furnizorii de energie electrică la penalităţile de întârziere calculate până la data plăţii obligaţiilor restante înregistrate la data de 31 martie 2012.
„Din păcate FMI nu a fost de partea creditorilor, ci oarecum în favoarea iertării acestor penalităţi”, a spus Veskrna.
La sfârşitul anului trecut, CFR înregistra arierate în sumă totală de 4,4 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei obligaţii neachitate către furnizorii de energie. Din datoria totală, majorările şi penalităţile aferente erau în cuantum de 774,1 milioane lei.
Reprezentantul CEZ a mai spus că nu exclude apariţia unor situaţii similare în viitor, dar în prezent CFR este cu plăţile la zi.
CEZ a intrat pe piaţa energetică romînească în 2005, prin preluarea unei companii de distribuţie a electricităţii, şi s-a extins având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.