Eolienele CEZ din România, depreciere de 37 milioane euro din cauza ieftinirii energiei. Profitul vine din certificate verzi

Economica.net
09 08. 2016
fc_00_fantanele_cogealac_i_74357300

Profitabilitatea activelor producătoare de energie din România ale CEZ s-a îmbunătăţit în primul semestru din acest an datorită alocării de certificate verzi pentru parcurile eoliene Fântânele Vest şi Cogealac.

Astfel, profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) înregistrat de CEZ în România din producţia de energie a ajuns la 900 milioane coroane ceheşti (33,3 milioane de euro) în primul semestru, de peste două ori mai mare faţă de 400 milioane coroane în perioada similară a anului trecut. Întreaga creştere se datorează alocării de certificate verzi pentru cele două parcuri de centrale eoliene amintite.

Grupul ceh CEZ caută încă din 2014 investitori interesaţi să cumpere participaţii la activele eoliene de la Fântânele şi Cogealac, judeţul Constanţa, cea mai mare investiţie din România în energie eoliană. Cele două parcuri eoliene au o capacitate instalată de 600 MW. CEZ este cel mai mare investitor în turbine eoliene din România

Profitul CEZ România din distribuţia de energie a scăzut cu 28%, de la 1,3 miliarde coroane la 900 milioane coroane ceheşti, declin cauzat deopotrivă de preţul mai mic al energiei şi o uşoară scădere a volumului de energie distribuită de companie. Pe furnizare, profitul CEZ a crescut cu 81%, la aproximativ 200 milioane coroane (7,4 milioane euro).

Producţia de energie a eolienelor CEZ din România a scăzut în primul semestru cu 18%, la 567 GWh, în timp ce producţia în micro hidrocentrale a crescut cu 61%, la 49 GWh. Energia generată de eoliene a scăzut din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi restricţiilor impuse de Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice, potrivit raportului CEZ.

Pe întregul an 2016, CEZ estimează că va produce per total cu 6% mai puţină energie, adică aproximativ 1,3 TWh.

Volumul vânzărilor de energie ale CEZ România către consumatori finali a scăzut cu 3% în primele şase luni din an, la 1,645 TWh. Pe piaţa angro, compania a cumpărat 2,57 TWh şi a vândut 1 TWh, iar pierderile în reţea au scăzut cu 7%, la 530 GWh.

Vânzările către populaţie au crescut cu 3%, la 843 GWh, în timp ce volumul de energie consumată de clienţii persoană juridică la joasă tensiune a coborât cu 6%, la 424 GWh. Vânzările de energie ale CEZ România către consumatorii finali la medie şi înaltă tensiune au scăzut cu 13%, la 379 GWh.

CEZ este prezent pe piaţa din România din 2005, când a preluat de la stat filiala Electrica Oltenia, care asigură alimentarea cu energie în judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.

Afacerile Grupului CEZ în România sunt coordonate prin opt companii: CEZ Distributie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power. Investiţiile CEZ în eoliene în România se ridică la peste un miliard de euro. În 2011, compania a achiziţionat patru microhidrocentrale.