CEZ scoate bani cash, zeci de milioane de euro, din companiile din România, care sunt de vânzare

10 05. 2020
cez_afaceri_24228300

Informația apare într-un material de prezentare către investitori.

“Diminuarea capitalului propriu al companiilor românești Tomis Team S.A. și Ovidiu Development S.R.L. , la 13 decembrie 2019, a condus la returnarea de capital către acționarii companiilor. ČEZ, a. s. a primit o sumă în numerar de 2,5 miliarde CZK”, se arată în prezentarea CEZ. Cele 2,5 miliarde de coroane cehe reprezintă aproape 92 de milioane de euro.

Am solicitat un răspuns lămuritor de la CEZ despre această acțiune. “Da, este vorba despre o ajustare de capital în patru dintre companiile CEZ. Aceasta este o procedura standard în cazul unui proces de divestment (vânzarea activelor), planificată cu mai mult timp în urmă și menită să facă aceste active mai atractive pentru potențialii cumparatori”, ne-au transmis reprezentanții CEZ.

Cele două companii operează de fapt parcul eolian pe care CEZ îl are în România, în Dobrogea, cu o capacitate de 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa. Din răspunsul companiei, se înțelege că, înainte de vânzare, s-a procedat la o diminuare a capitalurilor, iar firma-mamă a primit în acest fel cash.

Potrivit ultimelor date de la Ministerul Finanțelor, capitalul vărsat al Tomis Team este de 2,18 miliarde de lei, iar cel al Ovidiu Development de 1,8 miliarde de lei-date aferente anului 2018.

Potrivit unor specialiști consultați de noi, este o practică obișnuită în procese de vânzare asistate de firme de consultanță și care implică finanțare din partea băncilor. Prin aceste diminuări, practic valoarea firmei care se vinde scade,  iar efortul financiar al cumpărătorului pentru achiziție va fi mai mic, pentru că prețul firmei care se vinde scade, implicit.

CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată). CEZ a.s. a publicat anunțul de vânzare în data de 9 septembrie. Compania estimează să finalizeze procesul până în 2022.

Peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele de la noi, a anunţat grupul ceh pe 12 noiembrie, într-un comunicat. Potrivit unor surse din piaţa de energie, au depus oferte, din România, Hidroelectrica, Electrica şi SAPE (posibil să intre în consorţiu cu Electrica)