După ce a primit o amendă de 500.000 de lei de la ANRE şi a fost somată public să înceteze să introducă consumul estimat în factura totală de plată, furnizorul de energie pentru regiunea Olteniei, CEZ Vânzare Oltenia continuă practica facturării în avans. Aşa cum puteţi vedea în imaginile alăturate, ultima factură primită de un client din Piteşti, din 18 februarie, conţine trei facturi distincte.
Prima reprezintă o regularizare pe trei luni, din 14 noiembrie 2015 până în 11 februarie 2016, şi este în valoare de 76,77 lei. Aceasta este, în fapt, factura curentă. A doua este o factură pe consumul estimat din perioada 12 februarie – 18 martie, şi este în valoare de 86,47 lei, iar a treia este o factură pe consumul estimat din perioada 19 martie – 20 aprilie 2016, şi este în valoare de 76,58 de lei.
La total de plată (total valoare facturată), CEZ indică suma de 239,82 lei, adică factura curentă plus două estimări de consum pe două luni înainte, care reprezintă energie pe care clientul încă nu a consumat-o. Este exact acelaşi model de facturare pentru care furnizorul a fost amendat de către ANRE în 18 ianuarie şi somat să înceteze cu această practică. La acea dată, CEZ a achitat amenda, însă a şi a atacat-o în instanţă, dosar 2338/215/2016, depus la Judecătoria Craiova, susţinând că legea este de partea ei.
„CEZ Vânzare susţine în continuare că sistemul de facturare este realizat în acord cu reglementările legale în vigoare, oferind clienţilor casnici, în lunile calendaristice în care operatorul de distribuţie nu realizează citirea aparatelor de măsură, posibilitatea de a alege dintre două metode de facturare: autocitirea şi estimarea consumului. Ambele forme de facturare sunt acceptate legal şi vizează confortul clienţilor care s-au obişnuit cu formatul facturii existente. Mai puţin de 1% dintre clienţii CEZ Vânzare au optat pentru autocitire până în prezent”, precizau reprezentanţii companiei, la data primirii amenzii. Zis şi făcut: CEZ a continuat să factureze în avans energia livrată clienţilor, pe bază de estimări de consum.
În octombrie 2015, furnizorul de gaze GDF Suez a fost amendat cu 200.000 de lei pentru aceeaşi practică a facturării în avans a consumurilor estimate. Imediat, francezii au renunţat la această practică şi au revenit la facturile bazate strict pe consumul lunar de gaze.
„Mergem şi îi amendăm din nou, apoi iar mergem şi îi amendăm. Şi tot aşa. Mesajul nostru către ei a fost clar, CEZ ne-a dat în judecată, vom vedea cui îi dă dreptate instanţa. Până atunci, noi putem să trimitem din nou Direcţia de Control din ANRE, pentru a vedea dacă ei respectă reglementările în vigoare”, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Prin facturarea în avans, CEZ încalcă prevederile Ordinului preşedintelui ANRE nr. 64/2014, care stipulează că furnizorul nu poate factura energia electrică în avans decât la cererea expresă a clientului sau dacă acest lucru se stabilește prin contractele de furnizare. Potrivit Articolului 77 din Ordin „se admite facturarea în avans, înainte de încheierea perioadei pentru care se emite factura, dar cu respectarea perioadei de maximum șase luni pentru citirea și emiterea facturii de regularizare, numai la solicitarea scrisă a clientului final sau în condițiile stabilite prin contractele de furnizare a energiei electrice; solicitarea scrisă a clientului final privind facturarea în avans trebuie să conțină cel puțin perioada pentru care se solicită facturarea în avans și consumul de energie electrică estimat“. Mai clar, furnizorul poate factura în avans doar la cererea expres a clientului.
„Aşteptăm o singură plângere de la un client facturat în acest fel pentru a sesiza Direcţia Generală Control a ANRE. Putem declanşa imediat o nouă acţiune de control la CEZ”, arată şi Marius Vladu, purtător de cuvânt al Autorităţii.
Iată ce spune CEZ, pe site-ul propriu, referitor la modul de facturare al clienţilor: „Casnicii din mediul urban sunt facturaţi trimestrial corespunzător periodicitaţii de citire a grupurilor de măsura de catre operatorul de distribuţie. Factura standard conţine: o cantitate de energie electrica regularizată, rezultată ca urmare a efectuării diferenţei de indecşi citiţi, două cantităţi de energie electrică estimate în avans, aferente celor două luni ulterioare regularizării şi o diminuare cantitativă şi valorică a estimatului emis anterior şi neregularizat.
Casnicii din mediul rural sunt facturaţi la două luni, iar periodicitatea de citire a grupurilor de măsură, de către operatorul de distribuţie, este la şase luni. Factura standard conţine o cantitate de energie electrică estimată sau o cantitate de energie electrică regularizată care este diminuată cantitativ şi valoric cu estimatul emis anterior şi neregularizat.
Estimarea consumului se stabileşte de comun acord între tine şi CEZ Vânzare prin agreerea convenţiei de consum. Convenţia de consum se încheie, de regulă, la alegerea acestei metode de facturare şi poate fi modificată la iniţiativa ta cu cel puţin 20 de zile înainte de începerea intervalului de facturare respectiv, sau la iniţiativa CEZ Vânzare, în situaţia în care noi constatăm diferenţe semnificative (dar nu mai mari de 20% în plus sau în minus) între consumul lunar estimat şi consumul realizat”.
Solicitat de ECONOMICA.NET să explice de ce emite în continuare facturi cu energia electrică estimată în avans, serviciul de comunicare al CEZ ne-a spus că acestea nu sunt facturi în avans şi că firma respectă prevederile legale.
„CEZ Vânzare respectă toate prevederile legale privind modul de emitere a facturilor de energie electrică, astfel a aliniat sistemul de facturare la modelul unic de factură propus de ANRE, începând cu 26 februarie 2016, având ca premisă principală asigurarea confortului clientului şi a transparenţei conţinutului facturii. Aşa cum i-a obişnuit pe clienţii săi, CEZ Vânzare a informat (http://www.cez.ro/ro/media/comunicate-de-presa/543.html) şi va continua să extindă informarea asupra noutăţilor din factura de energie electrică şi la nivelul celorlalte canale de comunicare ale companiei şi nu numai.
Referitor la sistemul de facturare, facem precizarea că CEZ Vânzare nu emite şi nu a emis facturi de avans.
Subliniem faptul că facturile emise de CEZ Vânzare SA nu sunt facturi de avans întrucât la data emiterii facturilor nu sunt efectuate plăţi şi facturile nu sunt scadente, scadenţa acestora fiind ulterioară, conform menţiunilor din facturi şi, respectiv, din avizele de plată conform formatului valabil până la 26 februarie 2016. Datele de scadenţă a consumului estimat sunt postconsum, adică ulterioare perioadei de estimat (la 15 zile calendaristice de la data finală a perioadei de estimat).
În lunile calendaristice în care operatorul de distribuţie nu realizează citirea aparatelor de măsură, clienţii au posibilitatea de a alege dintre două metode de facturare puse la dispoziţie de către furnizorul de energie: autocitirea şi estimarea consumului. Ambele forme de facturare sunt acceptate legal şi vizează confortul clienţilor”, se arată în răspunsul CEZ.
Puteţi citi ataşat, integral, răspunsul integral al CEZ la solicitarea ECONOMICA.NET.
CEZ Vânzare este furnizorul implicit de curent pentru regiunea Olteniei. Are peste 1,4 milioane de clienţi. ANRE este reglementatorul pieţei de energie şi gaze din România.