CEZ vrea să cumpere centrale electrice şi mine din Germania
De asemenea, Benes a precizat că CEZ, care operează pe pieţele din Cehia, România, Bulgaria şi Polonia, este în cursa pentru preluarea pachetului de 66% din acţiunile companiei slovace de utilităţi Slovenske Elektrarne AS care este scos la vânzare de grupul italian Enel, scrie Agerpres.
‘Trebuie să ne păstrăm mărimea şi de asemenea veniturile pe măsură ce preţurile la electricitate scad. Desigur, o parte a strategiei noastre este să creştem prin achiziţii’, a spus Daniel Benes.
CEZ, companie la care statul ceh deţine 70% din acţiuni, a raportat o scădere de 33% în ritm anual a profitului net în trimestrul al treilea al anului trecut însă cu toate acestea directorul general a declarat pentru WSJ că nu vor exista surprize cu privire la rezultatele pe ansamblul anului 2014. Estimările companiei pentru 2014 vizează un profit operaţional de 72 de miliarde de coroane (2,97 miliarde de dolari), în scădere faţă de 82 de miliarde de coroane în 2013. Profitul net ajustat ar urma să se situeze la 29 de miliarde de coroane, în scădere faţă de 38,2 miliarde de coroane în 2013.
În condiţiile în care recent a amânat investiţiile în două noi reactoare nucleare, care costă fiecare aproximativ cinci miliarde de dolari, care urmau să fie construite în Cehia până în 2020, CEZ a eliberat lichidităţi pentru achiziţii. ‘Vrem în continuare să fim printre primele zece companii energetice din Europa’ a spus Benes, adăugând că pentru a fi auzit la Bruxelles companiile trebuie să aibă o anumită mărime.
Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.