Cezar Irimia (APCR): Noua metodologie de calcul al preţurilor va determina dispariţia mai multor medicamente de pe piaţă

Economica.net
18 10. 2016
medicamente_5945856756_33313800

‘Situaţia este destul de gravă în acest moment. Este o situaţie fără precedent şi îmi asum ce spun. Asemenea senzaţie am avut-o în anul 2005, când a mai fost o criză, dar nu asemenea dimensiune şi de aceea ne-am hotărât să luăm atitudine. Atitudinea noastră constă în a trage un semnal de alarmă că vor dispărea în continuare medicamente din România. (…). Oricum, noi, APCR, vom acţiona în justiţie statul român, aşa cum am făcut-o şi până acum, şi nu o vom mai face punctual pe pacient, o vom face împotriva Ministerului Sănătăţii şi celor responsabili de ceea ce se întâmplă în sistem: lipsa accesului la investigaţii şi tratament, lipsa accesului la noile medicamente date de ei prin HG. Deci, suntem într-o situaţie critică şi, eu zic, fără precedent. Trebuie să facem ceva, pentru că noua metodologie de calcul a preţurilor este o metodologie care va determina dispariţia mai multor medicamente de pe piaţă’, a spus Cezar Irimia într-o conferinţă de presă care a avut loc marţi la sediul APCR.

El a precizat că trimis şi o scrisoare deschisă, intitulată ‘Ajutaţi-ne să prindem Crăciunul!’, către Guvern, Ministerul Sănătăţii, Parlament, Avocatul Poporului şi CNAS, în care arată că ‘Ministerul Sănătăţii continuă să păstreze tăcerea cu privire la termenul la care intenţionează să publice protocoalele terapeutice în baza cărora pot fi prescrise cele 21 de medicamente incluse prin HG, în data de 27 iulie 2016, pe lista de compensate’.

‘Poate că este momentul ca măcar o parte din promisiuni să fie respectate! Începeţi cu publicarea protocoalelor terapeutice! Bolnavii ar aştepta dacă ar mai avea timp, dar din păcate timpul nu este de partea lor. Pentru o parte dintre ei, şi Crăciunul pare un termen incert de atins. (…) Ajutaţi-ne să ne primim medicamentele, ajutaţi-ne să beneficiem de asistenţa medicală de nivel European! Este dreptul nostru!’, a mai spus Cezar Irimia în scrisoarea deschisă.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, a precizat că, din informaţiile furnizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, rezultă că în perioada 1 ianuarie 2015 – 29 februarie 2016 au fost înregistrate 1.175 de notificări de necomercializare din partea deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă, motivele invocate fiind în principal de natură comercială (1.085).

‘În cazul a 274 de astfel de notificări, corespunzătoare unui număr de 159 de denumiri comune internaţionale (DCI), aceste medicamente reprezintă singura alternativă autorizată pentru respectiva denumire comună internaţională; aceste medicamente se adresează în principal domeniilor neurologic, oncologic, infecţioaselor, cardiovascular’, a spus Rozalina Lăpădatu.

Potrivit ei, cu toate că în nota de fundamentare sunt prezentate clar efectele reducerilor de preţuri din anii anteriori, Ministerul Sănătăţii ‘continuă aceeaşi politică dezastruoasă de reducere a preţurilor medicamentelor’, acest lucru ducând la retragerea şi mai multor medicamente din România, fapt care are ‘efecte foarte grave asupra pacienţilor cronici, care nu vor mai avea acces la medicamente’.