„Pacienţii sunt speriaţi. Ei umblă de mai mulţi ani cu reţeta în mână, reţetă pe care noi, medicii, le-am prescris-o, deşi acestea nu mai sunt în farmacie. Ne-am săturat să tot înghiţim de 5-6 ani aceeaşi poveste. Sunt medicamente câte vrem, sunt citostatice câte vrem, dar nu sunt toate, iar unele dintre ele sunt de neînlocuit în tratamentul anumitor afecţiuni”, a declarat pentru România TV Florin Bădulescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie.
Reprezentanţii bolnavilor spun că pacienţii sunt disperaţi şi sunt nevoiţi să apeleze chiar şi la ilegalităţi pentru a putea face rost de tratament.
„Panica şi stresul nu fac decât să le îngreuneze situaţia şi să îi facă să renunşe la tratament, deci renunţă la viaţă. Este o adevărată tragedie, mai ales în rândul părinţilor cu copii blonavi de cancer şi leucemie. Există pacienţi care îşi permit financiar şi îşi procură medicamentele din străinătate, dar şi aceasta este o ilegalitate, pentru că nu avem voie să le introducem în ţară„, a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
Pe lângă rezolvarea crizei medicamentelor, medicii mai cer, printr-o scrisoare deschisă, şi să fie introdus un program unic care să cuprindă datele privind bolnavii de cancer. Oncologii mai cer si acordarea sporului de toxicitate şi stres profesional, dar şi interzicerea efectuării gărzilor unice, în condiţiile în care un medic oncolog este obligat să efectueze gărzi pentru cardiologie, neurologie sau alte domenii.