CFR a închiriat şapte linii feroviare neinteroperabile de la Sucursala Craiova

Economica.net
15 03. 2012
cfr2_07736200

Contractele de închiriere au fost atribuite în urma unei licitaţii publice, derulate la Bursa Română de Mărfuri, a anunţat vineri CFR.

Operatorul de transport feroviar şi-a adjudecat secţiile Cărbuneşti – Albeni, Amaradia – Bârseşti, Băbeni – Berbeşti – Alunu, Argeşelu – Câmpulung – Goleşti, Vâlcele – Curtea de Argeş, Roşiori – Turnu Măgurele Port şi Golenţi – Poiana Mare.

Criteriul de selecţie a celei mai bune oferte a fost chiria cea mai mare şi preluarea în cel mai scurt timp de la adjudecare.

Firma RC-CF Trans este obligată să preia şi personalul CFR care lucrează la aceste secţii. Firma are sediul în Braşov şi este controlată de două persoane fizice, Costel Comana şi Iorgu Ganea, fiecare cu participaţii egale.

Licitaţia de la BRM a cuprins în total 11 grupe de secţii, din care patru au rămas neadjudecate (la sucursalele Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Iaşi). Pentru grupele neadjudecate CFR SA va relua licitaţia.

CFR are posibilitatea să închirieaze secţiile de circulaţie aparţinând infrastructurii feroviare neinteroperabile.

Închirierea unor părţi din infrastructura feroviară neinteroperabilă reprezintă unul din angajamentele incluse în programul de eficientizare a sistemului feroviar, care vizează reducerea cheltuielilor şi a activităţilor neprofitabile.

Guvernul a decis în iunie închirierea a circa 1.000 kilometri de linii de cale ferată şi închiderea altor aproximativ 1.000 de kilometri tronsoane feroviare, estimând că operaţiunea va genera economii de 109 milioane lei la bugetele companiilor CFR, măsură convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Executivul s-a angajat în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional să închidă 20% din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR SA, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora şi care va fi selecţionat în urma unor licitaţii.