CFR a lansat licitație pentru reabilitarea gării Curtea de Argeș, una dintre cele mai frumoase din țară

05 10. 2022
gara curtea de arges

Contractul vizează proiectarea și execuția lucrărilor de reparații, reabilitare și restaurare clădire călători din stația CF Curtea de Argeș.

Astfel, va fi realizată proiectarea (fazele DTAC și DTOE, PT+DE, actualizare deviz general, Asistență Tehnică din partea proiectantului, obținere avize, acorduri, autorizații. De asemenea, vor fi executate lucrări de reparații, reabilitare și restaurare clădire de călători din stația CF Curtea de Argeș – monument istoric.

Situația actuală a obiectivului de investiție și lucrările propuse sunt prezentate în documentația anexată, Expertiza tehnică, Expertiza biologică, DALI, Proiect în vederea conservării și restaurării componentelor artistice din metal, Raport de conservare – restaurare componente ceramice pe fațadă, Documentare fotografice, Studiu istoric, Documente de avizare în CTE SRCF Craiova, CTE CNCF ”CFR” SA, inclusiv avizarea în Consiliul Tehnico-Economic de Avizare al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ordinul MTI pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții

Clădirea de călători din stația C.F. Curtea de Argeș se află situată în intravilanul municipiului Curtea de Argeș, pe str. 1 Mai, nr. 4, județul Argeș și are aferent un teren cu o suprafață de 19.934 mp din acte și măsurători.

Acest imobil este înscris în Lista Monumentelor Istorice la poziția 444 cu codul LMI-AG-II-m-A-13627 cu denumirea „Gara” și datare 1880 și totodată face parte din situl urban „Orașul istoric Curtea de Argeș” înregistrat în LMI la poziția 474 cu codul AG-II-s-A-13645.

Clădirea de călători identificată cadastral ca fiind CORP C8, cu o suprafață construită de 507.00 mp este amplasată pe o suprafață de teren de 19.934 mp care face parte din domeniul public a Statului român și administrată de Ministerul Transporturilor.

Lucrările propuse vor ține cont de concluziile studiilor și expertizelor de specialitate și se vor încadra în lucrări de reparații și consolidare structură de rezistență, restaurare finisaje și componente artististice din lemn, piatră, ceramică, metal, înlocuirea învelitorii, asterelei și a sistemului de colectare ape pluviale (jgheaburi și burlane), reparații locale și biocidare la șarpantă, înlocuirea instalațiilor electrice, termice și sanitare – instalații ce țin de funcționarea clădirii în regimul unei clădiri administrative în general și nu se referă la instalațiile speciale în plus care țin de funcționarea clădirii ca unitate CF.

Lucrările ce se vor executa vor ține cont de caracterul de monument istoric al clădirii, ceea ce impune ca lucrările de reparații, restaurare și reabilitare să se realizeze cu materiale și tehnici specifice, compatibile cu cele originale ale clădirii și numai cu Avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Durata contractului va fi de 36 de luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 7 noiembrie 2022.

La finele anului 2017, Gara Regală din Curtea de Argeş, monument istoric ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea, care se află acum în paragină, a fost acoperită cu un mesh care reproduce faţada clădirii. Gara Regală din Curtea de Argeş a fost locul în care a oprit Trenul Regal care a adus sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai.

Citește și Investiții de 116 milioane de lei în modernizarea gărilor Ploiești Vest, Sinaia, Bușteni, Târgoviște Sud, Titu și Videle

FOTO: Cladirea gării Curtea de Argeș (sursa: YouTube Trainspotting Curtea de Argeș)