Noul pod CF peste râul Argeș va avea o deschidere centrală de 145 de metri, a doua ca lungime după cea a podului CF peste Dunăre, de la Cernavodă, precizează reprezentanții CFR.
Obiectivul general al investiției Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră, Lot 1: ˮRedeschiderea circulației feroviare pe pod peste râul Argeș, între Vidra și Comanaˮ, prevede proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare, în conformitate cu legislația și reglementările tehnice în vigoare, pe linia de cale ferată dintre stațiile Vidra și Comana (inclusiv stația Comana), de la km 18+180 (capătul Y al stației Vidra), până la km 30+200 (capătul Y al stației Comana), un traseu în lungime de 12,02 km cu 6 lucrări de artă (4 poduri și 2 viaducte):
✅ pod CF km 23+607 peste râul Argeş, între Haltele Vidra şi Grădiștea
✅ pod km 18+265 peste râul Sabar.Noul tablier va avea deschiderea de 45 m.
✅ pod km 18+402 peste râul Sabar. Noul tablier va avea deschiderea de 45 m
✅ pod km 28+375 peste râul Neajlov. Noul tablier va avea deschiderea de 70 m.
✅ viaducte de acces, de la km 23+201, până la km 24+554
Ioan Pintea, Director General CFR SA: „Lucrările pentru reconstrucția podului de cale ferată peste râul Argeș vor dura 3 ani (6 luni proiectare și 24 de luni execuție) și se vor desfășura pe o lungime de aproximativ 12 km. Cea mai complexă parte a acestui proiect va fi construcția noului pod CF peste râul Argeș și a viaductelor de acces. Podul și viaductele de acces vor avea 34 de deschideri, iar deschiderea maximă, care traversează albia minoră a râului Argeș, va fi de 145 m și va reprezenta a doua deschidere ca lungime, după cea a podului CF peste Dunăre, de la Cernavodă”.
♦ Valoarea contractului este de 472.049.303, 77 lei fără TVA
♦ Sursa de finanțare: Fonduri Externe Nerambursabile
♦ Durata contractului: 30 de luni (de la emiterea ordinului de începere)
◘ proiectare – 6 luni
◘ execuția lucrărilor – 24 de luni
CFR precizează faptul că modernizarea infrastructurii și suprastructurii feroviare pentru ˮRedeschiderea circulației feroviare pe podul peste râul Argeș, între Vidra și Comanaˮ reprezintă un obiectiv de utilitate publică, cu impact direct asupra dezvoltării durabile a judeţelor din zonă, linia CF București – Giurgiu fiind o importantă legătură feroviară între Coridorul Rin – Dunăre şi ţările din sud-estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia), prin traversarea Dunării pe Podul PRIETENIEI, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria.
Podul de la Grădiştea s-a prăbuşit în 2005 din cauza viiturilor, iar lucrările de reconstruire a acestuia au fost amânate mai mulţi ani din cauza lipsei fondurilor. Lipsa acestuia lungeşte semnificativ distanţa pe cale ferată dintre Bucureşti şi Giurgiu, trenurile fiind obligate să ocolească pe la Videle.
Linia feroviară Bucureşti – Giurgiu este prima linie de cale ferată din Principatele Române, care a împlinit 151 de ani pe 31 octombrie 2020.