‘În noua structură, numărul directorilor la nivel central a fost redus de la 13 la 9. Posturi precum consilieri şi experţi pentru informaţii în afaceri au fost desfiinţate, iar angajaţii au fost redistribuiţi în funcţie de pregătirea profesională. În urma acestor măsuri, la fondul de salarii al CFR Călători se face o economie de aproximativ 70 de mii de lei lunar’, precizează sursa citată.
CFR Călători a transportat, anul trecut, peste 54 de milioane de călători, în creştere faţă de 2016 cu mai mult de 1,5 milioane de călători. Compania operează zilnic peste 1.200 de trenuri de călători, din care mai mult de 75% sunt trenuri Regio. Compania are circa 13.000 de salariaţi.
La sfârşitul lunii martie a acestui an, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, arăta că noua conducere a CFR Călători va trebui să soluţioneze problemele legate de lipsa de vagoane şi de locomotive generată de foarte slaba implicare în repararea şi întreţinerea parcului existent.
‘Ca să vorbesc despre CFR Călători, am avut aşteptări şi am aşteptări de la noua conducere privind soluţionarea problemelor legate de lipsa de vagoane şi de locomotive generată de foarte slaba implicare în repararea, întreţinerea parcului existent. A scăzut parcul de o manieră intolerabilă şi noul management va trebui să găsească soluţii mult mai rapide pentru a se putea înlocui materialul rulant pe care îl foloseşte’, a spus Şova în 26 martie.
Pe 21 martie 2018, Consiliul de Administraţie al CFR Călători l-a desemnat pe Leon Bărbulescu în funcţia de director general al companiei, mandatul său fiind de patru luni.