Pasionaţii de infastructură au postat de-a lungul anului imagini cu vagoane reparate pe forumul Asociaţiei Metrou Uşor.
Aceste vagoane au fost reparate în întreprinderi precum Astra Vagoane Călători, Electroputere VFU Paşcani şi Ateliere CFR Griviţa. Imaginile de mai jos includ în mare parte vagoane ieşite din reparaţie planificată de tip revizie tehnică generală (RTG).
„În sfârșit s-a trecut și la revitalizarea exterioarelor acestor vagoane prin revopsire, fiind foarte multe decolorate, peticite și cu un aspect necomercial”, scrie Gabi23 pe forumul Asociaţiei Metrou Uşor.
Acesta a publicat imagini cu vagoane seria 21 – 86, fabricate de Astra Vagoane Călători, ieşite din reparaţie planificată de tip revizie tehnică generală (RTG).
Foto: 032 – RTG 27 mai 2019
Foto: 049 (în compunerea lui IR1655 București-Bacău) a fost trecut prin RTG la Astra Arad 30 martie 2019, după ce a stat imobilizat vreo 5-6 ani.
FOTO: 012 a împlinit 13 ani de când a fost fabricat la Astra Arad. Cu ocazia RTG (30 mai 2019) a fost revopsit.
Foto: 102 folosit în compunerea lui IR1668 Iași-București, cu RTG 24 aprilie 2019 la Astra Arad
De repararea vagoanelor CFR Călători s-a ocupat anul acesta şi Atelierele CFR Griviţa. „Vagoanele vişinii sunt în curs de efectuare RTG la Grivița, unul dintre cele revizuite este 906 (RTG 24 mai 2019)”, explică Gabi23.
Alt vagon cu RTG la Atelierele CFR Griviţa a fost predat pe 11 octombrie 2019 și a fost utilizat în compunerea de tren București-Constanța.
În anul 2018, CFR Călători a contractat servicii de reparaţii pentru 670 de vagoane pe perioadă de doi ani. Reprezentanţii companiei mai spuneau la începutul anului că au fost efectuate reparaţii planificate de tip RTG şi RP la un număr de circa 400 de vagoane şi de tip RGM (reparaţie generală cu modernizare) la un număr de 24 de vagoane.
CFR Călători a continuat şi în 2019 programul de reparare a materialului rulant propriu, prin lansarea de noi licitaţii.
De altfel, compania va prezenta miercuri, 30 octombrie, în Gara București Băneasa cinci tipuri de vagoane modernizate. Acestea fac parte dintr-un număr de 54 de vagoane modernizate în anul 2019, la întreprinderile de profil din România, prin programul investițional derulat în regim propriu de către CFR Călători.
„Aceste vagoane au fost introduse în compunerea trenurilor de călători și contribuie la creșterea capacității de preluare a traficului de pasageri cu peste 3.300 de locuri, precum și a condițiilor de călătorie oferite”, spun reprezentanţii CFR Călători.